Van autosnelweg geredde zwanenjongen blijven in opvangcentrum tot ze kunnen vliegen

Van autosnelweg geredde zwanenjongen blijven in opvangcentrum tot ze kunnen vliegen

De moederkloek en haar vijf kuikens stellen het goed. Foto: rr

Oostende / Veurne / Adinkerke -

De zwanen, die vorige week gered werden bij de E40, blijven voorlopig gescheiden van het achtergebleven mannetje.

Dierenvrienden Wendy Lammens (20) en Isabelle Bertozzi (46) uit Veurne redden donderdag samen met de politie en brandweer een koppel zwanen en hun vijf kuikens, toen de dieren probeerden de E40 bij Adinkerke over te steken. De moeder en de kuikens werden overgebracht naar het vogelopvangcentrum (VOC) in Oostende, maar de vader kon niet gevangen worden en bleef achter.

LEES OOK. Operatie redding zwanen geslaagd: nu nog vader vinden om familiegeluk compleet te maken

“Het brak ons hart om de vader te scheiden van zijn gezin”, zegt Wendy. “Zwanen zijn trouwe partners en blijven hun hele leven samen.”

Er werd besloten om de kuikens groot te brengen in het VOC. “De beslissing om de dieren van de autosnelweg mee te nemen naar het VOC was correct”, zegt Claude Velter, algemeen coördinator bij VOC. “Het is een half mirakel dat er geen vogels sneuvelden. Moeder en kuikens stellen het goed. De vader is teruggezien op zijn nest en wacht daar duidelijk op zijn vrouwtje en kroost. Het bevindt zich op meer dan een kilometer van de autosnelweg.”

“Het blijft echter onduidelijk waarom de zwanen op de autosnelweg wilden zitten”, zegt Velter nog. “Zwanenexperts uit Rotterdam geloven sterk dat de ouders normaal heen en weer vliegen, maar nu met hun jongen naar de andere kant wilden wandelen. Na overleg met de politie besloten we om geen risico te nemen. Als er dan een ongeval gebeurt met schade of erger, ligt de verantwoordelijkheid bij ons. Conclusie: de jongen blijven in het VOC tot ze kunnen vliegen en de moeder kan ten vroegste binnen tien dagen herenigd worden met het mannetje, op voorwaarde dat hij er nog is.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees