Oppositie kritisch over verbod paardenkoetsen: “Een ideologische stunt”

Oppositie kritisch over verbod paardenkoetsen: “Een ideologische stunt”

Foto: Imagedesk

Gent -

De oppositie heeft zware kritiek op de beslissing om de toeristische paardenkoetsen vanaf volgend jaar te verbieden. “Gent mag geen openluchtmuseum worden”, slaat schepen van Toerisme Bram Van Braeckevelt (Groen) terug.

Twee weken geleden kreeg de enige paardenkoetsier in Gent te horen dat hij volgend jaar geen vergunning meer krijgt. Van Braeckevelt werd daarvoor dinsdagavond in de gemeenteraadscommissie stevig onder vuur genomen. Gemeenteraadslid Gabi De Boever (Vlaams Belang) sprak over een dictatoriale beslissing en “een ideologische stunt”. Anneleen Van Bossuyt (N-VA) vroeg zich af wat de Stad in de toekomst nog meer zal verbieden. “Worden toeristische gidsen en bootjes straks ook afgeschaft?”

“Een vals debat”, volgens Van Braeckevelt. “De vraag is: zijn paardenkoetsen nog van deze tijd? Wij vinden van niet. Tien jaar geleden werd beslist om pony’s niet meer toe te laten op de kermis. Vandaag vindt iedereen dat logisch. Zo zal het met de paardenkoetsen ook gaan. In Antwerpen werd trouwens ook beslist om de paardenkoetsen te laten uitdoven.”

Kantelpunt

Volgens Van Braeckevelt staat Gent als toeristische stad op een “kantelpunt”. “Het aantal overnachtingen is de voorbije jaren gestegen met 4 procent en in 2019 zelfs met 8 procent. Het aantal vakantielogies is de voorbije drie jaar verdrievoudigd. Om Gent leefbaar te houden, moeten we een aantal keuzes maken. Die zijn niet altijd evident. Maar we willen niet evolueren naar een stad die haar toeristen liever kwijt dan rijk is. Gent mag geen openluchtmuseum worden.”

Of er inbreuken qua dierenwelzijn zijn vastgesteld, wilde Van Bossuyt weten. “Ik heb geen enkele keer gezegd dat de koetsier zijn paarden zou mishandelen”, aldus Van Braeckevelt. “Het is wel zo dat er bij warm weer en regen klachten zijn gekomen van burgers. We hebben dit niet over één nacht ijs beslist.”

Intussen zwelt ook elders het protest aan. Een petitie om de paardenkoetsen te redden verzamelde al meer dan 2.700 handtekeningen. Sinds dit weekend worden ook affiches verspreid.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio