Dit jaar al meer dan 1.000 weesfietsen ontruimd: “Vier medewerkers fulltime mee bezig”

Dit jaar al meer dan 1.000 weesfietsen ontruimd: “Vier medewerkers fulltime mee bezig”

Foto: fvv

Gent -

Op anderhalf jaar tijd zijn in Gent 4.473 weesfietsen van straat geplukt. Er komt een forse uitbreiding van fietsenstallingen in verschillende wijken, waaronder de studentenbuurt.

Vorig jaar ontruimde De Fietsambassade 2.870 weesfietsen. Dat zijn fietsen die minstens drie weken onaangeroerd in de straat blijven staan. Dit jaar werden al 1.603 exemplaren opgehaald, tot eind april. Goed voor dertien weesfietsen per dag.

De Fietsambassade gaat regelmatig op zoek naar weesfietsen of fietswrakken. Sinds 2018 worden zones met de hoogste fietsparkeerdruk om de 3 à 4 maand gecontroleerd. “We drijven het tempo dus op”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen). “Gemiddeld zijn er vier voltijdse medewerkers mee bezig.”

Dat werpt zijn vruchten af: het aantal klachten door burgers is in het eerste kwartaal van 2019 met 14% gedaald in vergelijking met jaar ervoor. Steeds meer Gentenaars laten hun fiets trouwens graveren. Daarbij wordt het rijksregisternummer van de eigenaar in het fietskader gekrast. De Fietsambassade graveerde vorig jaar meer dan zesduizend fietsen.

Extra fietsenstallingen

Desondanks erkent Watteeuw de nood aan meer fietsenstallingen. “Er staat een forse uitbreiding gepland in de studentenbuurt, het Sint-Elisabethbegijnhof en de PAG-as (Papegaaistraat, Annonciadenstraat en Gebroeders Vandeveldestraat). Iedere Gentenaar moet een fietsenstalling ter beschikking hebben op 100 meter van zijn voordeur.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio