Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

 Telefacts

Anuna De Wever in ‘Telefacts’: “Ik krijg de meeste haat, maar niet door het klimaat”

Van alle klimaatactivisten wereldwijd krijgt Anuna De Wever (17) de meeste haatberichten. Dat vertelt ze aan Cathérine Moerkerke in Telefacts. De haat heeft meestal niets met het klimaat te maken.

Anuna De Wever, het gezicht van Youth for Climate in België, citeert een internationaal onderzoek. Daaruit zou blijken dat ze zelfs meer haatberichten krijgt dan Greta Thunberg, het 16-jarige meisje uit Zweden dat het klimaatspijbelen in gang zette. Opvallend: tachtig procent van de haatberichten gaat niet over het klimaat, maar over Anuna’s geaardheid: Anuna De Wever – van wie de moeder specialiste genderstudies is – wil geen jongen zijn en ook geen meisje. “Ik wil niet eens genderneutraal zijn, ik wil op dat vlak gewoon niets zijn. Het is heel spijtig dat mensen zich daarmee bezighouden.”

Het meisje praat over haar vastberadenheid, haar onzekerheden en ontgoochelingen. Na een telefoontje van CD&V-voorzitter Wouter Beke barst ze in tranen uit: de grondwet zal niet gewijzigd worden om klimaatwetten mogelijk te maken. Cathérine Moerkerke volgt Anuna tijdens betogingen, maar ook thuis bij haar drie zussen, op de zwemlessen en op school. “Ik moet mijn kamer niet meer opruimen van mijn moeder. Die vindt het belangrijker dat ik de planeet opruim.” Anuna krijgt ook vragen over de toekomst, nu ze geen rechten meer gaat studeren. Haar verre reizen geeft ze niet op, ook al krijgt ze daar kritiek op: “Ik vind het belangrijk om een stuk van de wereld te zien. In het najaar wil ik opnieuw naar Amerika. Niet meer met het vliegtuig, maar met de boot.” (tdl)

Telefacts, VTM, 23.15 uur

Het beste van Enkel voor abonnees