Twee Gentse armoedebestrijders maken kans op nationale erkenning

© FVV

Twee Gentse verenigingen die zich inzetten tegen armoede, ­Enchanté en de Zuidpoort, zijn genomineerd voor de Federale Prijs voor Armoedebestrijding. Over wie de 10.000 euro wint, mag het publiek mee beslissen.

Rudy Tollenaere

De vzw Enchanté groeide uit de roep van de Stad om burgerinitiatieven. Goed een jaar geleden vonden Marie Haspeslagh (foto) en de haren elf Gentse handelszaken bereid om klanten een zogenaamde ‘uitgestelde’ koffie of soep te laten kopen voor een onbekende medeburger die zich dat moeilijk kan veroorloven. Ondertussen werken al 68 zaken mee in het netwerk van Enchanté en is de dienstverlening uitgebreid. Concertorganisatoren zoals de Handelsbeurs stellen zelfs niet-verkochte tickets ter beschikking.

Enchanté bestaat straks één jaar en brengt dan een nieuwe kaart uit. Daarop zullen die 68 zaken, ook buiten het centrum, vermeld staan. “We kregen ondertussen vragen vanuit burgerbewegingen in Leuven, Sint-Truiden en Roeselare over hoe zij ook zo’n werking kunnen uitrollen”, vertelt Haspeslagh. “We willen die mensen daar graag bij helpen.”

Enchanté is een van de drie Vlaamse genomineerden voor de Federale Prijs voor Armoedebestrijding, die 10.000 euro waard is. Bij die drie zit nog een tweede Gentse vzw, Zuidpoort. Die verenigt mensen in armoede om niet alleen hun ervaringen met elkaar te delen, maar ook zelf naar oplossingen te zoeken.(rtl)

Wie uiteindelijk wint, wordt bepaald door het publiek. Stemmen op een van de Gentse verenigingen kan op www.prijs2019.be

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs