Gids helpt anderstalige ouders met Nederlandstalige schoolcommunicatie in Brussel

Gids helpt anderstalige ouders met Nederlandstalige schoolcommunicatie in Brussel

Themabeeld Foto: BDW

Op de bureaus van de leerkrachten in de Nederlandstalige scholen in Brussel ligt vanaf donderdag de gids “Duidelijk Nederlands op school”. Het handboekje werd door het Huis van het Nederlands gecreëerd om de scholen vlotter te laten communiceren met ouders die het Nederlands nog niet perfect beheersen. De gids bevat handige tips en voorbeeldzinnen.

De gids “Duidelijk Nederlands op school” bestaat uit zeven thema’s die elk voorzien zijn van voorbeelden, een lijst met veelgebruikte schoolwoordenschat en een lijst met praktische zinnen. Die zijn zowel naar het Frans als het Engels vertaald om de leerkracht en de ouders te voorzien van een zo duidelijk mogelijke communicatie. Er bestaat zowel een boekje voor het basis als het secundair onderwijs, vanwege de verschillende setting.

“De samenwerking met de ouders is een noodzakelijk element voor de ontwikkelingskansen van de kinderen. Daar is dit boekje een krachtig hulpmiddel”, zegt Piet Vervaecke van het Onderwijscentrum Brussel, dat samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie het initiatief ondersteunt.

Er zullen 7.000 boekjes verdeeld worden, zodat elke leerkracht in de Nederlandstalige Brusselse scholen er eentje ter beschikking heeft. Samen met de boekjes kunnen de scholen ook een workshop “Duidelijk Nederlands” van het Huis van het Nederlands aanvragen, indien ze dat wensen. “In onze workshops tonen we hen hoe ze, soms met kleine ingrepen, hun briefjes en nota’s toegankelijker maken en hoe ze gesprekken op een andere manier kunnen voeren”, zegt Gunther Van Neste, directeur van Huis van het Nederlands Brussel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees