Nieuwe wet tegen tekort aan medicijnen treedt in werking

Nieuwe wet tegen tekort aan medicijnen treedt in werking

Themabeeld Foto: Hollandse Hoogte / Tom van Limpt

Zaterdag treedt een nieuwe wet in werking om tekorten aan geneesmiddelen in ons land in te perken. Groothandelaars-verdelers zullen geneesmiddelen bestemd voor Belgische patiënten niet meer in andere landen mogen verdelen. Dat meldt het federale geneesmiddelenagentschap FAGG.

Het tekort aan medicijnen in ons land blijft toenemen. Eind vorige maand waren meer dan 400 medicijnen tijdelijk niet meer te verkrijgen. Het gaat onder meer over bloedverdunners.

Met een wetswijziging hoopt de overheid een van de oorzaken van de tijdelijke onbeschikbaarheid van sommige geneesmiddelen terug te dringen. Dat wil ze doen door te vermijden dat geneesmiddelen geleverd in het kader van de vervulling van verplichtingen van openbare dienstverlening, bestemd voor Belgische patiënten, in andere landen worden verdeeld.

Fabrikanten zijn voortaan zeker dat de geneesmiddelen die ze in het kader van hun leveringsplicht aan de groothandelaars-verdelers bezorgen, bij de Belgische patiënt belanden. Het “risico op distributie in andere landen” kan dus geen argument meer zijn voor fabrikanten en groothandelaars om een levering te weigeren.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees