Lindsey Vonn gelauwerd in Spanje: Amerikaanse krijgt de sportprijs van de Stichting Prinses van Asturië

Lindsey Vonn gelauwerd in Spanje: Amerikaanse krijgt de sportprijs van de Stichting Prinses van Asturië

Foto: REUTERS

Lindsey Vonn is door de jury van de Stichting Prinses van Asturië verkozen tot sportfiguur van 2019. De ex-skivedette krijgt de prijs voor haar ganse carrière en haar inzet voor de skisport.

Vonn volgt op de erelijst twee alpinisten op: de Italiaan Reinold Messner - de eerste man ooit die alle achtduizenders bedwong - en de Pool Krzysztow Wielicki, de eerste man die de Mount Everest tijdens de winter beklom.

De Prinses van Asturiëprijs is een prestigieuze internationale prijs die elk jaar in de Spaanse autonome regio Asturië wordt uitgereikt door de gelijknamige stichting. Er zijn acht categorieën: kunst, literatuur, sport, vrede en harmonie, technisch en wetenschappelijk onderzoek, communicatie en geesteswetenschappen, internationale samenwerking en sociale wetenschappen. De winnaars ontvangen een geldbedrag van 50.000 euro, een diploma, een insigne en een door de beroemde Spaanse schilder en beeldhouwer Joan Miró speciaal ontworpen sculptuur.

Lindsey Vonn gelauwerd in Spanje: Amerikaanse krijgt de sportprijs van de Stichting Prinses van Asturië
De jury van de bewuste prijs. Foto: EPA-EFE

De prijs werd in 1980 in het leven geroepen als de Prins van Asturiëprijs met toenmalig Spaans kroonprins Felipe als erepresident. Na zijn troonsbestijging nam zijn dochter Leonor de functie over en werd het de Prinses van Asturiëprijs. De prijzen worden tijdens een ceremonie overhandigd. Drie atleten zijn in het verleden hun prijs niet komen ophalen: Carl Lewis, Lance Armstrong en de broers Gasol. Sebastian Coe was in 1987 de eerste laureaat in de categorie sport.

Vonn haalde recent nog het nieuws nadat weinig flatterende vakantiekiekjes van haar waren opgedoken maar ze reageerde zoals enkel skiërs dat kunnen, dat ze trots is op haar lichaam. Vonn won vier de algemene wereldbeker, was 82 keer de beste in een WB-manche en wordt beschouwd als de beste skiester ooit.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.