Ecolo trekt lokale Brusselse folder over godsdienstvrijheid in na storm van protest

Ecolo trekt lokale Brusselse folder over godsdienstvrijheid in na storm van protest

Foto: Twitter Theo Francken

Na hevig protest, zowel binnen als buiten de partij, heeft Ecolo een folder van de lokale afdeling van Laken, ten noorden van Brussel Stad, over de godsdienstvrijheid ingetrokken. De folder was ondertekend door huidig fractieleider in het Brussels Parlement en lijstduwer Zoé Genot en het nummer 9 op de Brussels lijst Ahmed Mouhssin. Intussen roept de PS op tot kalmte.

In de folder valt te lezen dat Ecolo en PTB-PVDA, in tegenstelling tot de andere partijen, voorstander zijn van het toelaten van de hoofddoek voor ambtenaren die in contact komen met publiek, van de vrije keuze voor de ouders van een vrije dag in functie van hun levensbeschouwing en van het dragen van een hoofddoek door leerlingen in de school. Ecolo is samen met PVDA, MR en cdH ook voor het behoud van godsdienst- of moraallessen in de publieke scholen, in tegenstelling tot DéFI en PS. Tot slot vermeldt de folder ook dat Ecolo voorstander is van het toelaten van onverdoofd slachten in Brussel omwille van religieuze redenen.

Protest

De folder zorgde voor een storm van protest op de sociale media. “We zijn op een sleutelmoment in de campagne en bij Ecolo zijn de maskers afgevallen”, zei federaal minister en MR-lijsttrekker in Henegouwen Daniel Ducarme. Hij hekelde het linkse ‘communautarisme’ - inspelen op één specifieke gemeenschap - van Ecolo en het feit dat de groenen door hun houding de neutraliteit van de staat en het samenleven in gevaar brengen. “Niet te geloven! Dit is toch een vervalsing?!”, vroeg Brussels kamerlijsttrekker voor cdH Charles Dallemagne zich af.

“Ecolo verspreidt een flyer op de markt waarin ze beweren vóór het onverdoofd slachten te zijn. Wat zal het zijn beste ecologisten? In het parlement zus, op de markt zo”, tweette CD&V-kandidaat Eric Laureys.

DéFI-kandidate voor de Kamer Sophie Rohonyi vond de folder een “schande”. “Ecolo is op heterdaad betrapt op ‘communautarisme’ en leugens, vermits Ecolo het verbod op onverdoofd slachten in Wallonië gesteund heeft”, luidt het.

Brussels lijsttrekker voor Ecolo Alain Maron wees elke verantwoordelijkheid voor de folder af. “Deze folder werd niet vooraf door Ecolo BXL goedgekeurd en dat zou ook niet gebeurd zijn. Dat is duidelijk niet onze manier van campagne voeren. Wij zetten in op de nuance en de dialoog, niet op clichés of communautarisme”, reageerde hij op Twitter.

Ook Theo Franken (N-VA) was niet te spreken over de folder van Ecolo. “Schaamteloos hengelen naar de gesluierde stem”, tweette hij.

De PS roept op tot kalmte na de polemiek. “We moeten weer kalmeren, anders creëren we spanningen die op hun beurt voeding kunnen geven aan allerlei vormen van populisme en extremisme”, zei PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej op Bel-RTL.

Ahmed Laaouej zei donderdag dat er nu weer aandacht moeten worden besteed aan “echte onderwerpen”, zoals sociale en economische zaken, energiearmoede en discriminatie op de arbeidsmarkt. “Dat is wat men van ons verwacht.”

Laaouej vindt het kwalijk dat er spanningen gecreëerd zouden worden over “gevoelige zaken die aan de identiteit van mensen raken, aan hun overtuiging en aan hun persoonlijke situatie”.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees