Tien spijbelende bijzitters voor rechter: “Bijzitten is slavernij”

Tien spijbelende bijzitters voor rechter: “Bijzitten is slavernij”

Foto: rr

Kortrijk / Harelbeke / Deerlijk / Roeselare / Ledegem -

Tien mensen uit de ruime regio van Kortrijk hebben zich woensdag voor de rechtbank moeten verantwoorden omdat ze niet opdaagden als bijzitter. De populairste uitvlucht? “Ik heb me overslapen.”

Mensen uit de ruime regio waren woensdagochtend uitgenodigd op de rechtbank. Ook voor 14 oktober hadden ze een uitnodiging ontvangen om bijzitter te zijn tijdens de gemeenteraadsverkiezingen, maar daar gingen ze niet op in. Dus mochten ze woensdag aan correctioneel rechter Guido Casier uitleggen waarom ze die zondag hun job als bijzitter niet hadden opgenomen.

Overslapen

“Ik had me overslapen”, stak Hasmik H. uit Menen van wal. “Ik ben wakker geworden om 7.37 uur , toen ik me om 7.49 uur ging aanmelden, was ik niet langer nodig. Ik had niet verwacht dat ik daar een boete voor zou krijgen.” Hasmik H. had zich exact 49 minuten eerder moeten aanmelden. “Op verkiezingsdag is overslapen voor bijzitters een bijzonder gekend excuus. Ik weet niet of we dat altijd moeten geloven”, zegt de rechter. “Sommigen komen bewust te laat, omdat ze weten dat het bijzittersbureau dan al samengesteld is.” Eén bijzitter had zich zo hevig ‘overslapen’ dat hij pas om 13 uur opdaagde in het bijzittersbureau in Roeselare.

De beste uitleg om niet te gaan bijzitten, komt van de Bavo S. (25) uit Ledegem. “Bijzitten is slavernij”, zei hij in zijn verhoor nadat hij gedagvaard was voor het niet-opdagen. “Het is slavernij om op zondagvoormiddag te moeten werken voor amper 19 euro.”

Hogere boetes

Naast hen, moesten ook Sharka C. (31) uit Harelbeke, Elias C. (21) uit Roeselare, Thomas M. (29) uit Deerlijk, Jens V. (28) uit Deerlijk, Abdenour O. (31) uit Harelbeke en Jessica V. (25) uit Menen zich voor de rechter verantwoorden.

Oorspronkelijk waren er nog heel wat meer mensen die niet kwamen opdagen als bijzitter. Alle spijbelende bijzitters werden uitgenodigd voor verhoor of kregen een minnelijke schikking van 250 euro aangeboden. Wie die niet of niet tijdig betaalde, werd woensdag uitgenodigd naar de rechtbank. En dat rechtbankbezoekje maakt hun spijbelpartij nog een pak kostelijker. Het parket vraagt boetes van 600 euro en daar komen de gerechtskosten nog bovenop. “De geldboete is toegenomen in vergelijking met vier jaar geleden”, zegt rechter Casier.

Vonnis op woensdag 29 mei.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees