MNM-presentator Tom De Cock zet zijn schouders onder nieuwe campagne: “Ook ‘gewone verkavelingshomo’s verdienen een stem”

MNM-presentator Tom De Cock zet zijn schouders onder nieuwe campagne: “Ook ‘gewone verkavelingshomo’s verdienen een stem”

Foto: belga, Joost Joossen .

Stel: je bent jong en niet hetero, maar gay pride-parades vind je te druk, roze is je kleur niet en regenbogen evenmin. Wel, dat is geen probleem, ‘gewoon’ mag ook. Dat is de opzet van de nieuwe campagne PAARS, waar MNM-presentator Tom De Cock zijn schouders onder zet. “Ik krijg vaak de kritiek dat ik niet in het reine ben met mijn seksualiteit omdat ik een ‘gewone verkavelingshomo’ ben met een huis, een tuin en een kind. Doe normaal.”

Nóg een sensibiliseringscampagne? “Ja, en die is broodnodig”, zegt De Cock. “‘Gewone’ homo’s verdienden ook een stem. Al te vaak worden holebi’s en transgenders automatisch geassocieerd met extravagante prides, roze, veren en regenbogen. Gay prides zijn enorm relevant, versta me niet verkeerd. Het is fantastisch dat mensen thuis kunnen komen in die community. Maar er zijn ook homo’s, lesbiennes, transgenders die zich daar niet thuisvoelen. PAARS geeft hun een stem. Ik denk dat je pakweg een diepgelovige moslimjongen die homo is, niet uit de kast gaat helpen door op school een regenboogvlag op te hangen. Die ga je wel helpen door homoseksualiteit te normaliseren. “

Vrijdag iedereen paars

De campagne pleit voor een brede aanvaarding met respect voor het individu. En ze roept op om komende vrijdag, de internationale dag tegen homo- en transfobie, paarse kleren of accessoires te dragen uit solidariteit met alle holebi’s en transgenders. De campagne, die uitgaat van JOEN VZW, is naar eigen zeggen de grootste LGBTQ+-campagne ter wereld.

Ook benadrukt PAARS dat holebi’s en transgenders individuen zijn en benadert het hen niet als gemeenschap. “Ik ben daar zelf altijd allergisch voor geweest. Ik ben wel homo, maar heb me nooit lid gevoeld van de holebigemeenschap. Die kritiek krijg ik vaak. Dat ik niet in het reine zijn met mijn seksualiteit omdat ik heteronormatief leven leidt. Wat een oeverloze bullshit is me dat.”

Frustratie

Jeroen Borghs van Çavaria, koepelorganisatie van Vlaamse en Brusselse holebi- en transgenderverenigingen, begrijpt de frustratie van de MNM-presentator. “Onder holebi’s en transgenders zijn er evenveel, soms botsende, meningen als elders. Wij vertegenwoordigen niet alle holebi’s en transgenders. Wij komen op voor de rechten en het welzijn van alle holebi’s en transgenders.” Nog volgens Borghs is elke persoon die zijn geaardheid als problematisch ervaart er één te veel, maar als ‘verkavelingshomo’s’ zich aanvaard voelen, dan is dat dankzij de strijd die Çavaria en andere holebiorganisaties gevoerd hebben. “Het recht om te houden van wie je wil, het recht op kinderen, het recht op trouwen… Die zaken hebben holebi-organisaties verwezenlijkt.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees