Straks moet iedereen weer inklokken op het werk: van “onwaarschijnlijk idioot” tot “duidelijk en efficiënt”

Straks moet iedereen weer inklokken op het werk: van “onwaarschijnlijk idioot” tot “duidelijk en efficiënt”

De prikklok is terug van (nooit echt) weggeweest. Het Europese hof van justitie besliste naar aanleiding van een klacht van vakbonden in Spanje dat tijdsregistratie in bedrijven verplicht moet zijn. “Absurd”, zegt Frank Van Massenhove. “Efficiënt”, klinkt het bij Colruyt.

De prikklok werd uitgedacht eind 19de eeuw. De klok werd oorspronkelijk gebruikt om tijdregistratie van werknemers te vergemakkelijken maar evengoed voor buschauffeurs die niet te vroeg mochten vertrekken. Het was de industriële evolutie die de prikklok een algemeengoed maakte in de veronderstelling: als niet iedereen tijdig aan de lopende band staat, kan de fabriek niet draaien. Ondertussen zijn we ver weg van die periode.

Enkel slechte werkgevers

Topambtenaar Frank Van Massenhove is dan ook verbolgen over de uitspraak van Europa. “Het is echt onwaarschijnlijk idioot. 72 tot 75 procent van onze mensen zijn kenniswerkers, mensen die met hun hoofd werken en niet met hun handen. Het maakt niet uit waar en wanneer die hun werk doen”, zegt hij. Als directeur gooide hij de prikklok alvast buiten. “Ik wil resultaatgericht werken en niet de minuten tellen dat iemand op een bepaalde plek aanwezig is.” Dat het een middel kan zijn om overuren en de constante bereikbaarheid tegen te houden, spreekt Van Massenhove ook tegen. “Je moet als werkgever daar bewust van zijn en ook een signaal geven dat werknemers niet 24/7 bereikbaar moeten zijn. In één jaar heb ik misschien vier keer een bericht moeten sturen naar iemand om contact op te nemen. Voor die vier keer kan je toch geen tientallen mensen elke dag gijzelen om bereikbaar te zijn? Enkel slechte werkgevers doen dat.”

Voor Colruyt is de prikklok al jaren ingeburgerd en wijken ze daar ook niet van af. “De gewerkte tijd is betaalde tijd. Mensen die uitgeklokt zijn, worden dan ook niet lastiggevallen. Op die manier proberen we de work-life balance beter te bewaren. En dat geldt voor heel het bedrijf, in de winkels en de distributie maar evengoed voor het middenkader. We houden dat ook heel transparant bij. Wij horen daar ook geen klachten over”, zegt Wim Mertens van de personeelsdienst.

Cijfers over het aantal prikklokken in België zijn moeilijk te vinden maar er circuleert wel dat zowat 70 procent van de bedrijven met tijdsregistratie zou werken. Voor de meeste bedrijven lijkt de uitspraak dus niet van toepassing. Protime, de marktleider in tijdsregistratie, spreekt van 76 procent.

“Uit ons recent onderzoek, uitgevoerd bij 1.020 Belgische werknemers, blijkt dat 4 op de 10 vragende partij zijn om meer inzicht te krijgen in de tijdsbesteding op het werk. Bij een vijfde van de respondenten wordt helemaal niks geregistreerd en daar is het dan ook helemaal niet zichtbaar hoeveel overuren er gemaakt worden”, zegt Caroline Brusselaers van Protime. Volgens het bedrijf kan een tijdsregistratie veeleer waardevol dan hinderend zijn.

Overroepen

Minister van werk Kris Peeters (CD&V) ziet nog geen onmiddellijke gevolgen voor België. “Het betreft in de eerste plaats een Spaanse zaak. Uit dit arrest een verplichting afleiden voor elke Belgische werkgever om een prikklok te installeren, is overroepen. Met betrekking tot de registratie van arbeidstijd bevat het Belgische arbeidsrecht al een aantal verplichtingen. Ook bestaan in het Belgische arbeidsrecht de nodige omkaderende maatregelen met betrekking tot het presteren van overuren.”

Vakbondsorganisatie ACV is wel blij met de uitspraak. “Eigen onderzoek bevestigt dat kaderleden de behoefte uitspreken écht onbereikbaar te willen zijn tijdens de vrije tijd”, klinkt het. Maar over prikklokken wil ACV niet spreken. “Dat ruikt te veel naar het inperken van de autonomie en de flexibiliteit. En kenniswerkers willen niet dat die gefnuikt wordt, omdat het ook noodzakelijk is om de job goed te kunnen doen, tijdsopvolgsystemen zouden een oplossing kunnen zijn.”

Corrigeer

NIEUWS