Dit is een exclusief artikel voor jou.

Dit exclusieve artikel lezen? Doe het gratis >
Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  

Makelaar wordt gezien als hoofd van criminele organisatie

Omstreden kredietmakelaar Kris B. (55) in de cel

Het Leuvense gerecht heeft kredietmakelaar Kris B. (55) uit Rotselaar opgepakt, en aangehouden. De man troggelde overal in Vlaanderen van tientallen kwetsbare mensen het huis af. Sommige slachtoffers kregen amper 4.000 euro voor hun woning. Zelf vindt Kris B. dat hij niets verkeerd deed.

Kris B. zit sinds dinsdag in de gevangenis, op verdenking van oplichting en het leiden van een criminele organisatie. De afgelopen jaren heeft hij van tientallen gezinnen het huis ontfutseld. Telkens ging hij op dezelfde manier te werk. Hij benaderde mensen die op zoek waren naar een lening, en overtuigde hen om hun huis aan hem te verkopen.

Ze verkochten hun woning aan een lage prijs, omdat Kris B. hen wijsmaakte dat ze dan later hun huis aan een lage prijs zouden terugkopen. Maar omdat ze de kleine lettertjes niet lazen, kregen ze amper een paar duizend euro.

Daarna konden de slachtoffers hun huis voor een hoge prijs terughuren. Wie dat niet meer kon betalen, werd door Kris B. zonder pardon uit zijn huis gezet. Bij sommige slachtoffers liet Kris B. beslag op het loon leggen.

Minstens 20 gezinnen verloren zo hun huis aan Kris B. Het Leuvense gerecht startte al in januari een onderzoek naar Kris B. Dat onderzoek kon hem blijkbaar niet afschrikken. Uit gegevens van het kadaster blijkt dat Kris B. sindsdien nog eens 17 huizen heeft gekocht.

Ook notaris gearresteerd

Samen met Kris B. werden ook twee medewerkers en notaris Jan D. uit Werchter opgepakt. De drie werden in verdenking gesteld, en daarna onder voorwaarden vrijgelaten.

“De betrokkenen bevestigen de wijze waarop ze te werk gingen”, zegt het parket van Leuven. “Maar allemaal zijn ze van oordeel dat dit volledig binnen de marge van de wet gebeurde.” Niemand van de betrokkenen geeft toe dat hij moedwillig deelnam aan oplichting.

Het beste van Enkel voor abonnees