Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

François is fysiek en mentaal nu al klaar om aan zijn tocht te beginnen.djr

51-jarige man gaat met handbike naar Compostella: “Het is nu of misschien nooit meer”

François overwon twee keer kanker, kreeg spierziekte en trekt nu op bedevaart

Gullegem

-

Met de handbike naar Compostella. Dat is het avontuur dat François Vangaeveren (51) op 30 mei 2020 aangaat. Niet zo bijzonder? Wel als je weet dat de man tweemaal lymfeklierkanker overwon en met een spierziekte kampt.

“Mocht ik kunnen, ik vertrok morgen al”, klinkt François Vangaeveren vastbesloten. Maar hij zal nog even geduld moeten oefenen. Pas op 30 mei 2020 vertrekt de Gullegemnaar, Swat'n voor de vrienden, richting Santiago de Compostella.

De zoveelste pelgrim? Misschien, maar zijn verhaal blijkt net iets straffer dan dat van vele wandelaars en fietsers. Wandelen noch fietsen zal de man niet doen. Niet omdat hij daar zelf voor koos, maar omdat hij genoodzaakt werd door het lot. François kreeg in april 1991 te horen dat hij de ziekte van Hodgkin had. Lymfeklierklanker in mensentaal. Hij onderging de behandeling en werd eind dat jaar genezen verklaard. Tot in 1999.

“Bij een scan werd een gezwel ontdekt in mijn linkerlong. Herval dus. Tijdens de opname in het ziekenhuis las ik iets over de tocht naar Compostella. Als ik dat overleefde, dan zou ik die tocht ondernemen. Ik overleefde, maar door omstandigheden begon ik er niet meteen aan.”

François Vangaeveren handbiker “Trainen in de Vogezen of de Ardennen? Daar begin ik niet aan, zie dat ik niet meer wil vertrekken”

Toch bleef het ergens achteraan François’ hoofd dolen. Na enkele jaren begon de man last te krijgen van de rug en de benen, waardoor stappen moeilijker werd. En toen kwam de derde grote mokerslag. “HSP ofte Hereditaire Spastische Paraparese, was na een lange zoektocht de diagnose. Een klap, maar ik legde me er al snel bij neer.”

Opnieuw studeren

Typerend voor het doorzettingsvermogen van François. “Ik heb wel karakter, ja. Een slecht karakter is ook karakter, hé”, zegt de vader van vier lachend. “Ik geef sowieso niet snel op. Zo moest ik mijn werk opgeven, maar ging ik weer studeren om een nieuwe job te vinden.”

Op dat moment begon hij ook met de handbike te rijden. Al snel bleek het een microbe. “Sportief ben ik nooit geweest. Tot tien jaar geleden was ik zelfs een zware roker. Nu is mijn conditie veel beter. Drie jaar geleden woog ik 96 kilogram, nu is dat nog 70.”

En zo begon het idee weer te rijpen om de camino af te leggen. “Het is nu of misschien nooit meer. Daarom begon ik te trainen. Intussen legde ik in een goed jaar meer dan 2.600 kilometer af.”

Bekende peter en meter

Het doel is om op 30 mei 2020 te vertrekken vanuit Gullegem richting de Spaanse bedevaartplaats. 2.100 kilometer en dat hoopt François in vijftig etappes in zestig dagen tijd te doen. “Ruim gerekend, maar zo heb ik wat marge als ik een mindere dag heb.”

Hoewel hij de tocht liever moederziel alleen wilde afleggen, krijgt hij toch het gezelschap van enkele vrienden. Al zullen die op hun gemak achterrijden met een camper. “Ik was niet zo happig om François alleen te laten vertrekken”, bekent zijn echtgenote Wendy. Zij zullen zorgen voor slaapplaatsen, sanitair en eten en hem ook helpen waar nodig.

Want de tocht, dat wordt zeker geen lachertje. “Vooral de drie cols op mijn weg jagen me schrik aan, maar als het moet dan kruip ik naar boven”, zegt François, die ook niet op hellingen wil trainen. “Trainen in de Vogezen of de Ardennen? Daar begin ik niet aan, zie dat ik niet meer wil vertrekken.”

François zou François niet zijn als hij het enkel voor zichzelf deed. Met de tocht wil hij geld inzamelen voor Spierziekten Vlaanderen. De steun van zijn vrienden had hij daarvoor al. Ook krijgt hij de steun van een peter en een meter. Met oud-wielrenner Nico Mattan en Els Pynoo van Vive La Fête zijn dat alvast niet van de minsten.

Het beste van Enkel voor abonnees