Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”

Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”

Veel wachtende mensen op Zaventem. Foto: Dieter De Beus

Het luchtruim is weer open, maar er zullen nog de hele dag vertragingen zijn op de luchthavens van Zaventem en Charleroi door een actie van de luchtverkeersleiders vanochtend. Een honderdtal vluchten werd geschrapt. “Wij zijn de dupe van een vakbondsactie”, zeggen passagiers.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) is niet te spreken over de acties. “Kan de afwezige premier Charles Michel nu eindelijk eens ingrijpen in deze rotzooi?”, vraagt hij op Twitter. “Luchtverkeersleiders hebben juiste bekommernissen, verkeerde actiemiddelen.”

Zijn Waalse collega Jean-Luc Crucke zoekt naar ondertussen naar manieren om zich ‘van Skeyes te ontdoen’. “Wallonië staat steeds dichter bij het scenario van een byebye Skeyes”, zegt hij. Hij gaf een gespecialiseerd adviesbureau de opdracht om die piste te onderzoeken.

Vicepremier en minister van Werk Kris Peeters (CD&V) roept de directie en vakbonden van Skeyes op om zo vlug mogelijk samen te gaan zitten om tot een overeenkomst te komen. “De passagiers en de bedrijven mogen niet de dupe zijn van die sociaal conflict”, zegt hij. Hij benadrukt dat de bemiddelaars nog altijd ter beschikking zijn voor verdere bemiddeling, zoals in de voorbije maanden.

Premier Michel (MR) reageert voorlopig niet. Brussels Airlines maakte intussen bekend dat ze Skeyes aansprakelijk stelt voor de geleden schade – minstens 4 miljoen euro, vandaag niet inbegrepen. De luchtvaartmaatschappij overweegt gerechtelijke stappen “om onze toekomstige belangen en die van onze passagiers te vrijwaren”.

“Ze hebben ons alweer laat op de hoogte gebracht”, zei woordvoerster Kim Daenen donderdagochtend. “Vluchten moeten op het laatste moment worden geannuleerd of omgeleid, passagiers moeten worden omgeboekt of terugbetaald, of moeten maaltijden en overnachting aangeboden krijgen. De reizigers zijn alweer het slachtoffer. Dat is al de zoveelste dag dit jaar.”

En de socialistische vakbond ACOD Telecom-Vliegwezen hekelt de “onverantwoorde houding” van het ACV. Vorige week keurde het ACOD nog als enige vakbond een sociaal akkoord voor luchtverkeersleiders goed. ACV en de liberale vakbond VSOA gaven geen groen licht.

Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”
Paul en Kim uit Mechelen. Foto: Dieter De Beus

“Toen we aankwamen was alles nog oké: we hebben ingecheckt en onze bagage afgegeven. Maar bij de douane werden we plots tegengehouden omdat de vluchten werden stilgelegd”, zeggen Paul De Schutter en Kim Samisom uit Mechelen. “Nu staan we al twee uur aan te schuiven om onze bagage terug te krijgen. Maar we hebben begrip voor de luchtverkeersleiders: zij staan in voor de veiligheid, en het moet maar eens gebeuren dat er een ongeval gebeurt. Het kost ons onze citytrip naar Napels, maar we begrijpen hun vraag.”

Luchtruim gesloten

Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”
Raf, Caroline en Vince wachten op het lenteterras. Foto: Dieter De Beus

Brussels Airport zegt dat het luchtruim tussen 9.30 uur en 13 uur gesloten zal blijven. Het gaat in totaal om bijna negentig vluchten – vertrek en aankomst – op Brussels Airport, zegt woordvoerster Nathalie Pierard. Al zal de luchthaven wel proberen om ze na 13 uur te laten opstijgen. Op de luchthaven van Charleroi is een tiental vluchten geannuleerd en ook daar zijn er veel vertragingen.

Raf Heymans en Caroline Neys uit Bilzen gingen vandaag voor het eerst met hun zoontje Vince op reis. In de taxi op weg naar de luchthaven van Zaventem. kregen ze bericht dat de vlucht vertraagd zou zijn. “We zouden vanochtend opstijgen, maar het zal pas om 16.30 uur zijn”, zeggen ze. “Het is frustrerend dat het alweer de passagiers zijn die getroffen zijn door een actie van de vakbond. Met een klein kindje zal het niet eenvoudig zijn om ons zo lang bezig te houden. Gelukkig schijnt de zon en kunnen we buiten zitten op het lenteterras.”

Wachten

Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”
Peter Slock en Veerle De Smet Foto: Dieter De Beus

Het luchtruim is weer open, maar reizigers checken best online of hun vlucht getroffen is. “We vragen passagiers van wie de vlucht is geannuleerd om niet naar de luchthaven te komen en hun luchtvaartmaatschappij te contacteren”, klinkt het bij de luchthaven. Voor wie daar wel al is, zit er niks anders op dan wachten. “We kwamen hier nietsvermoedend toe met de trein en kregen bij het inchecken te horen wat er aan de hand is”, zeggen Peter Slock en Veerle De Smet uit Waregem. “We zouden opstijgen naar Bali, maar het is niet zeker of we onze aansluiting in Bangkok gaan halen en of onze bagage mee zal kunnen. We gaan positief blijven want het is vakantie, maar het is altijd wel iets op de luchthaven. Er is altijd wel een reden om de passagiers te treffen.”

Geplande vergadering weer afgelast

De acties waren het gevolg van een ruzie tussen de directie en de christelijke vakbond ACV. De directie had een infomoment gepland over het nieuwe sociaal akkoord, maar plande die volgens het ACV net op het drukste moment van de dag. “Het leek wel alsof de directie zo weinig mogelijk mensen op die vergadering wilde, maar iedereen wilde gaan luisteren en de kans krijgen om zijn gal te spuwen”, zegt Kurt Callaerts van het ACV. “We hebben dan aan al onze leden gevraagd om te gaan, ook als ze aan het werk zijn.”

Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”
Lange rijden bij de infobalies Foto: Dieter De Beus

Toen de directie van Skeyes merkte dat de dienstverlening in het gedrang zou komen, annuleerde ze de informatiemomenten. “De luchtverkeersleiders konden vandaag doorlopend van 10 uur tot 19 uur en tijdens de pauzes langskomen, zodat iedereen de kans kreeg om op het meest geschikte tijdstip de nodige uitleg te krijgen zonder dat de dienstverlening daarvoor moest onderbroken worden”, zegt woordvoerder Dominique Dehaene. “Toen de directie vaststelde dat er acties genomen werden om het luchtverkeer te treffen wegens deze toelichtingsmomenten, zag ze zich genoodzaakt om de ontmoetingen te annuleren. Enige verdere acties worden aanzien als wilde stakingen.”

Het annuleren van die vergaderingen is in de ogen van het ACV dan weer olie op het vuur. “Ze willen naar ons niet luisteren. De acties zullen doorgaan en misschien harder dan voorzien. Vrijdag evalueren we wat de verdere stappen zijn.”

Skeyes zwaar onder vuur na nieuwe vakbondsacties: “Grijp in in deze rotzooi”
Veel passagiers wachten in de zon. Foto: Dieter De Beus

De directie van Skeyes roept op tot kalmte en geeft vrijdag en volgende week nog informatiesessies in onder meer Oostende, Antwerpen en Luik. “Wij geven een positief signaal door die vergaderingen in te plannen, het is het ACV dat de reizigers gijzelt”, zegt de woordvoerder.

En het ACV? Dat slaat terug. “De directie laat graag uitschijnen dat het om enkelingen gaat, maar dit is zeer breed gedragen.”

Corrigeer

NIEUWS