18e patiënt besmet met legionella: gerecht opent eigen onderzoek

18e patiënt besmet met legionella: gerecht opent eigen onderzoek
Gent / Evergem -

Er is opnieuw een patiënt opgenomen in het ziekenhuis met legionellabesmetting in de regio rond Evergem. Dat bevestigt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De teller staat ondertussen op 18 besmettingen. Het parket Oost-Vlaanderen is een eigen onderzoek gestart.

“Wij zijn volop bezig meer informatie te verzamelen over deze nieuwe patiënt en over wat dit betekent voor de uitbraak in zijn geheel”, zegt het agentschap. “Samen met het gemeentebestuur van Evergem organiseren wij een persconferentie om 17u in de raadszaal van het gemeentehuis van Evergem. In afwachting van die persconferentie kan nog niet meer informatie geven worden.”

Het totale aantal bevestigde patiënten staat nu op 18. Maandag overleed een eerste patiënt in het Universitair Ziekenhuis Gent en woensdagavond meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid een tweede dodelijk slachtoffer. Het gaat om een 70-jarige man die overleed in het AZ Sint-Lucas. Het Agentschap Zorg en Gezondheid benadrukte ondanks 17 eerdere gevallen van besmetting dat er geen reden tot paniek is, en dat er woensdag ook geen weet was van nieuwe besmettingen.

LEES OOK.“Hij dacht dat hij gewoon verkouden was, nu is hij er niet meer”: vrouw van tweede legionella-dode getuigt

Nu raakte dus bekend dat er opnieuw een slachtoffer in het ziekenhuis opgenomen is. Ondertussen lagen er nog altijd 8 patiënten in de Gentse ziekenhuizen.

De oorzaak van de besmetting is nog altijd onbekend. Het agentschap speurt met man en macht naar de mogelijke bron maar verwacht pas midden volgende week de eerste resultaten.

LEES OOK.Na twee doden door legionella: deze onderzoekers kloppen overuren om bron van besmetting te vinden

In het kader van de legionellabesmetting in de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem is het parket Oost-Vlaanderen een eigen onderzoek gestart na het overlijden van inmiddels twee patiënten. “We willen op de hoogte gebracht worden van de resultaten van het onderzoek naar de bron en nagaan of er eventueel strafbare feiten gebeurd zijn”, zegt parketwoordvoerster Annelies Verstraete.

“Het parket Oost-Vlaanderen is eerder deze week ambtshalve een onderzoek gestart”, zegt Verstraete. “We wensen op de hoogte gebracht te worden wat de bron van de besmetting is. We willen weten aan wat de slachtoffers overleden zijn en of er eventueel strafbare feiten gebeurd zijn. Het is nog te vroeg om dat te weten, maar we willen dat kunnen uitsluiten.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees