Dwangsom van 5.000 euro per dag als Albert geen DNA wil afstaan aan Delphine Boël

Dwangsom van 5.000 euro per dag als Albert geen DNA wil afstaan aan Delphine Boël

Foto: rr

Als koning Albert II weigert een DNA-staal af te staan aan Delphine Boël voor een vaderschapstest, moet hij haar 5.000 euro per dag betalen. Dat blijkt uit een arrest dat donderdag werd vrijgegeven.

Volgens een van de advocaten van Delphine Boël, professor familierecht aan de ULg Yves-Henri Leleu, heeft het Brusselse Hof van Beroep beslist dat het hoger beroep dat koning Albert aantekende bij het Hof van Cassatie niet opschortend werkt. Dat betekent dat de vorst wel degelijk gevolg moet geven aan de oproep van de expert om een DNA-staal te laten afnemen en er niet moet worden gewacht tot Cassatie – wellicht binnen een jaar – een definitief arrest velt. “Dit betekent dus dat het arrest meteen uitvoerbaar is en dat experts van de ULB hun werk kunnen doen,” zegt Leleu.

Concreet zullen de experts van zodra ze kennisnemen van het nieuwe arrest een nieuwe brief schrijven naar Albert II en nieuwe data voorstellen om zich aan te bieden voor een DNA-test. Indien de koning blijft weigeren, begint vanaf die data de dwangsom te lopen.

Belangrijk detail: de resultaten van de DNA-testen van zowel koning Albert II, Sybille de Selys Longchamps als Delphine Boël, zullen niet gecommuniceerd worden voor een nieuwe zitting in beroep is vastgelegd. Dat betekent dat die dus niet zullen worden bekendgemaakt voor het Hof van Cassatie zich heeft uitgesproken over de conformiteit van het arrest op 25 oktober.

LEES OOK. Koning Albert weigert DNA af te staan: “Weigeren wordt gezien als vermoeden dat hij de vader is”

Tevreden

Meester Leleu reageert tevreden op het arrest. “We zijn niet zeker dat de koning DNA-materiaal zal afstaan, maar dit is wel een belangrijk drukkingsmiddel. Als hij geen test wil laten afnemen, wordt daar een proces-verbaal van opgesteld en daarvan kan dan worden afgeleid dat Albert wel de vader is van Delphine,” verklaart Yves-Henri Leleu.

Marc Uyttendaele, een van de advocaten van Boël, is tevreden met de beslissing van het hof, waarvan het tussenarrest donderdag werd vrijgegeven. Koning Albert II moet 5.000 euro per dag ophoesten, indien hij geen DNA-staal afstaat. “Het hof heeft vandaag een serene oplossing gevonden, denk ik”, stelt de advocaat. “Het hof heeft onze boodschap gehoord dat het noodzakelijk is niet langer te wachten om de DNA-gegevens te verzamelen”, verwijst de raadsman naar de leeftijd van de 84-jarige vorst.

Het geld van de dwangsom gaat naar Delphine Boël, maar die neemt zich voor het aan een goed doel te schenken.

Relativeren

Meester Alain Berenboom, advocaat van koning Albert II, relativeert het belang van het arrest van het Brusselse hof van beroep. “Het arrest van het hof van beroep van donderdag gaat maar over één element”, aldus Berenboom. Het volgt enigszins de redenering van de uitspraak van 25 oktober, toen het hof besliste dat Jacques Boël niet de vader van Delphine Boël is en een deskundige een genetische expertise moet uitvoeren. “Het hof bevestigt dus en keert niet terug op haar stappen. Maar je moet goed begrijpen dat de test op dit moment voor niets dient”, verwijst de raadsheer naar het aangetekende cassatieberoep tegen de uitspraak in oktober. “Juist daarom zegt het hof nu dat de resultaten van een DNA-test vertrouwelijk moeten blijven en niet gecommuniceerd zullen worden aan de partijen en het hof, zolang er geen definitieve beslissing ten gronde is.”

“De DNA-test verandert niets aan het huidige statuut van de personen. Jacques Boël blijft de vader van Delphine Boël. De test heeft pas nut als er een tweede deel volgt in de procedure voor erkenning van het vaderschap. De beslissing van het hof komt overeen met wat koning Albert II zelf gezegd heeft: ‘ik verzet me niet tegen een test, maar ik vind die voorbarig omdat men er momenteel niets mee kan doen’.”

LEES OOK. Waarom koning Albert niet gewoon toegeeft dat Delphine zijn dochter is (+)

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees