FIFA beboet Anderlecht en Voetbalbond voor inbreuken bij transfers van minderjarigen

FIFA beboet Anderlecht en Voetbalbond voor inbreuken bij transfers van minderjarigen

Mbemba, een van de spelers Foto: Photo News

RSC Anderlecht en de Koninklijke Belgische Voetbalbond hebben zich volgens de wereldvoetbalbond FIFA schuldig gemaakt aan inbreuken bij transfers van minderjarige spelers, waaronder die van verdediger Chancel Mbemba. De FIFA legt paars-wit daarom een boete op van 200.000 Zwitserse frank (177.000 euro), de KBVB moet 230.000 (203.000 euro) Zwitserse frank betalen.

Volgens de wereldvoetbalbond brak Anderlecht bij de transfers van vier minderjarigen de FIFA-reglementen. Volgens de FIFA ging ook de KBVB in de fout, waardoor ook die een boete kreeg. Concreet zou het gaan om de komst van de toen 17-jarige Congolees Mbemba in 2011, de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, toen 16 jaar), de Roemeen Dragos Stefan Cojocaru (in 2012, toen 15 jaar) en de Nepalees Bimal Magar (in 2014, toen 16 jaar).

Voor internationale transfers geldt de algemene regel dat ze alleen mogen als spelers ouder zijn dan 18 jaar. Maar de FIFA voorziet op die basisregel drie uitzonderingen. Een eerste daarvan is als de ouders van de voetballer verhuizen om andere redenen dan het voetbal. Voor EU-inwoners zijn de regels voor voetballers tussen 16 en 18 net iets strikter. Er worden in dat geval garanties gevraagd met betrekking tot school, opvoeding en omkadering. Ten slotte: voetballers die op minder dan 50 kilometer van een landsgrens én 100 kilometer van de club wonen, is een transfer toegestaan. Elke internationale transfer moet onderworpen worden aan een controle door de FIFA alvorens ze door mag gaan. Bovendien moet de transfer ook aangegeven worden bij de nationale federatie. In het geval van RSCA dus de KBVB.

Anderlecht aanvaardt de straf

Paars-wit liet al weten de straf te aanvaarden. “De veroordeling betreft feiten daterend uit de periode 2011-2013 (...) Het huidig bestuur van de club neemt hiervan akte, gaat niet in beroep tegen dit vonnis en bevestigt opnieuw, zoals ook aangetoond aan de FIFA, dat dergelijke bestuurlijke tekortkomingen niet meer gebeurden de laatste jaren en ook niet meer zullen gebeuren.”

Aflevering 17: Tessa Wullaert over de vloer, Kompany achter het glas Beluister nu

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.