DOSSIER AANGEBODEN DOOR

Gerealiseerd door Mediahuis Brand Studio, onderdeel van de commerciële afdeling van Mediahuis.

Zijn je kinderen verzekerd als ze op kamp gaan?

© Shutterstock

De zomer staat voor de deur, en dus trekken duizenden Vlaamse kinderen weer op kamp met de jeugdbeweging. Anderen verdienen een zakcentje bij als babysit. Zijn ze verzekerd als er iets gebeurt?

Mediahuis Brand Studio

Op kamp gaan is een groot avontuur waar kinderen weken van zullen nagenieten. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje, en elk jaar gebeuren er op kampen ongevallen. Gelukkig zijn er verzekeringen om je tegen de financiële gevolgen daarvan te verzekeren. Welke verzekering dat is, hangt af van wat er precies gebeurt.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Stel dat je kind door een fout schade toebrengt aan anderen of aan bezittingen van anderen. Tijdens een potje voetbal trapt iemand een bal door een ruit van een huis, of bij een tackle breekt een tegenspeler zijn been. Hier speelt de ‘burgerlijke aansprakelijkheid’. Als je kind in de leiding staat, kan er sprake zijn van een ‘toezichtsfout’ waardoor een van de leden schade lijdt. Om schade door toezichtsfouten te vergoeden moet een jeugdvereniging een verzekering “burgerlijke aansprakelijkheid vrijwilligers” hebben, vertelt Pieter Ottevaere van AXA Verzekeringen. “Die verzekering zal tussenbeide komen wanneer een leider aansprakelijk is, bijvoorbeeld omdat er onvoldoende toezicht was of omdat hij verkeerde instructies gaf.”

Voor schade die leden aan elkaar of derden aanbrengen, wordt de burgerlijke aansprakelijkheid normaal gezien gedekt door de familiale verzekering. Omdat een familiale verzekering niet verplicht is, hebben sommige jeugdbewegingen echter een bijkomende verzekering burgelijke aansprakelijkheid voor alle leden. Maar die is dus niet verplicht. Welke verzekeringen voor leden een jeugdbeweging precies heeft, is meestal terug te vinden op hun website. Het is een goed idee om die eens in te kijken, zegt Charles D’Otreppe van AXA Verzekeringen. “Je zal dan vaststellen dat die polissen heel wat uitzonderingen kennen. Zo zijn schadegevallen op weg van en naar een activiteit meestal niet gedekt door een ledenpolis.”

De verzekering voor de hele familie

Daarom blijft een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid privéleven, beter bekend als de ‘familiale verzekering’ toch wel een must. Deze verzekering dekt alle schade aan derden, bijvoorbeeld als je kind op weg naar de jeugdbeweging met zijn fiets een auto beschadigt. Goed om weten: de polis die AXA aanbiedt geldt wereldwijd, dus ook bij kampen in het buitenland.

Tip: neem bij een familiale verzekering steeds de optie ‘rechtsbijstand privéleven’. Bij schadegevallen kan er betwisting bestaan over wie in fout is. Soms moet dan een rechter beslissen wie gelijk heeft. Als je een rechtsbijstandsverzekering hebt, zal de verzekering de kosten van jouw advocaat vergoeden.

Een stom ongeval

Bij heel wat ongevallen is er geen sprake van een fout, en dus ook niet van aansprakelijkheid. Je kind valt van de fiets, of struikelt over een tak. Een deel van de medische kosten wordt terugbetaald door het ziekenfonds. Sommige jeugdbewegingen hebben een aanvullende ongevallenverzekering die bijkomt voor de medische kosten die niet terugbetaald worden. Maar deze verzekering is niet verplicht. Bovendien zijn de bedragen die deze ongevallenverzekering uitkeert beperkt, legt Nadia Monteira van AXA Verzekeringen uit.

Beter beschermd

Om je hele gezin te beschermen tegen de gevolgen van een ongeval, kun je een verzekering ‘Ongevallen privéleven’ afsluiten. Hier is het zaak om de polissen goed te vergelijken. De meeste verzekeraars keren bij schade of blijvende ongeschiktheid een forfaitair en dus beperkt bedrag uit. Bij sommige polissen, zoals DayLife Protect van AXA, word je vergoed op basis van de werkelijke schade, net zoals zou gebeuren bij een ongeval veroorzaakt door een derde. Als je kind door een ongeval blijvend invalide wordt – we wensen het niemand toe, maar het kan gebeuren – dan betaalt DayLife Protect niet alleen de directe extra kosten die dat meebrengt, zoals de aanpassing van je gezinswoning, de kosten van thuisverpleging… maar ook de economische schade die je kind in zijn latere beroepsleven zal lijden.

Je kind klust bij

Heel wat kinderen verdienen in de zomer een zakcentje bij als babysit of door bij buren het gras te maaien of de auto te wassen. Als je kind door een fout schade berokkent aan een derde – hij laat een kostbare vaas vallen, of kwetst het kind waarop zij moet letten – zal die schade vergoed worden door de familiale verzekering, als je die hebt.

Goed om weten: als je zelf kinderen van vrienden of buren klusjes laat doen, dan zal jij aanzien worden als werkgever. “Het klinkt misschien raar, maar zodra iemand onder jouw toezicht werkt, word je juridisch als werkgever beschouwd, “legt Nadia Monteira uit. “Dat heeft gevolgen waar veel mensen niet stil bij staan. Als je babysit op weg naar huis een ongeval heeft, geldt dat als een ongeval op weg van en naar het werk.” Om je daartegen te verzekeren, zou je een polis ‘Arbeidsongevallen voor huispersoneel’ moeten afsluiten. Erkende organisaties zoals de Kinderoppasdienst van de Gezinsbond hebben een polis voor de oppas die via hen tewerkgesteld worden. Als je met een oppas van zo’n organisatie werkt, is een polis Arbeidsongevallen voor huispersoneel dan ook niet nodig.

Fuiven zonder zorgen

Om het einde van het schooljaar te vieren organiseren sommige jongeren een fuif voor klasgenoten en vrienden. Ook daar is een ongeluk snel gebeurd: je kind stoot bijvoorbeeld per ongeluk een glas om over de DJ-installatie. In zo’n geval speelt de burgerlijke aansprakelijkheid weer. Indien je een familiale verzekering hebt, zal deze de schade vergoeden. Bij een ongeval zonder fout – zoonlief danst iets te enthousiast en komt zwaar ten val – zal een ongevallenverzekering de kosten dekken die niet door het ziekenfonds terugbetaald worden.

Charles D’Otreppe heeft nog één gouden tip voor de zomer kan beginnen. “De initiatiefnemers van zo’n fuif sluiten best een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid als organisator. Zo’n verzekering dekt lichamelijke en materiële schade aan derden indien er tijdens de fuif iets misloopt waarvoor jij als organisator aansprakelijk gesteld wordt – zelfs als dat iets is wat je niet kon voorzien. Zo voorkom je dat je nog lang na de fuif met een financiële kater blijft zitten.”

Wil je meer weten over verzekeringen voor je hele gezin? Kijk hier wat de mogelijkheden zijn, of maak een afspraak met je makelaar.

Waarom AXA en De Plezantste Gemeente?

Een gemeente waar het plezant vertoeven is, daar wint iedereen bij. Net daarom slaan AXA en Het Nieuwsblad de handen in elkaar. Waar Het Nieuwsblad een jaar lang de plezantheidsgraad in alle Vlaamse gemeenten zal vaststellen, staat AXA voor de gemeenten klaar om ze allemaal stuk voor stuk nog plezanter en veiliger te maken. Door met het juiste advies lokale besturen te ontzorgen, kun je je focussen op wat er echt toe doet: een betere en plezantere buurt!

Meer weten over hoe AXA jouw gemeente ontzorgt? Hier vind je meer informatie.