Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  BELGA

Zoektocht naar bron besmetting ook belangrijk voor vergoeding slachtoffers

Legionella nog steeds niet onder controle

Opnieuw is een patiënt in een Gents ziekenhuis beland door een besmetting met legionella, zo bleek donderdag. De achttiende al. De man werd twee weken later ziek dan de eerste patiënten, het bewijs dat er zo goed als zeker meerdere dagen besmettingsgevaar was. Mogelijk is dat gevaar zelfs nog niet geweken. De bron is immers nog niet gevonden, en dat is ook slechts nieuws voor wie op een schadevergoeding rekent.

De balans van de legionella-epidemie in de regio Evergem wordt met de dag zwaarder. Intussen zijn al achttien patiënten in het ziekenhuis beland en twee mensen gestorven. Eén iemand vecht nog voor zijn leven. De kans is bovendien zeer groot dat er de komende dagen nog patiënten bijkomen.

De laatste nieuwe patiënt, een buitenlandse man die pas sinds enkele weken in Gent woonde, werd ziek op 13 mei, veertien dagen later dan de eerste patiënten. “De bron van de besmetting is dus vrij zeker meerdere dagen actief geweest”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg & Gezondheid (AZG), dat een persconferentie hield. “Mogelijk is ze nog steeds actief. We gaan er in elk geval van uit dat er nog mensen in het ziekenhuis belanden.”

Schadevergoeding

De onduidelijkheid over de bron van de besmetting, veroorzaakt veel onrust. Maar de kans dat die onduidelijkheid snel verdwijnt, is klein. En dat is ook slecht nieuws voor slachtoffers, of hun naasten, die op een schadevergoeding hopen. “Pas wanneer een bedrijf de boosdoener blijkt, kunnen we onderzoeken of er sprake is van nalatigheid”, zegt Moonens. “Alleen als dat zo is, sturen wij een proces-verbaal naar het parket, dat het bedrijf kan sanctioneren. We gaan ervan uit dat slachtoffers in dat geval een schadeclaim indienen.”

“Mijn neef had geen hospitalisatieverzekering”, zegt Tania Braeckman. Zij is de nicht van Gentenaar Hervé Férodet (50), die maandag overleed aan de gevolgen van een legionellabesmetting. “. We hebben dus geen idee wie de kosten voor zijn verzorging zal betalen. Geldzaken zijn nu niet onze grootste zorg, maar we hopen wel dat de bron van besmetting alsnog wordt gevonden. Sowieso had Hervé het niet breed.”

Het parket van Oost-Vlaanderen heeft intussen een onderzoek geopend om te bepalen of er strafbare feiten zijn gepleegd. De gemeente Evergem en de stad Gent stellen zich daarin burgerlijke partij. Al is dat in eerste instantie om inzage te krijgen in het onderzoek, niet met het oog op een schadevergoeding.

Gebrek aan onderhoud

De bron van de legionellabesmetting is met grote waarschijnlijkheid een koelinstallatie van een bedrijf uit de Kanaalzone, zegt expert Bart Bautmans van AZG. “In eigen land heeft dat nog nooit met zekerheid een besmetting veroorzaakt. Maar het is wel al gebeurd in Portugal, Zweden en meermaals in New York. Soms als gevolg van een defect, maar bijna altijd door een gebrek aan onderhoud.”

Wettelijk gezien moeten bedrijven in Vlaanderen zelf regelmatig hun koelinstallaties onderzoeken op legionella. “Maar de voorbije weken hebben wij geen verdachte stalen uit de Gentse Kanaalzone gekregen”, zegt Bautmans.

Het agentschap nam na de start van de epidemie in een eerste fase stalen af bij 19 bedrijven. Nu worden nog negen andere bedrijven bezocht. Al die bedrijven moeten hun installaties bovendien verplicht desinfecteren, waarna het risico op besmetting verdwijnt. Op luchtfoto’s wordt intussen gezocht naar bedrijven met koeltorens die het agentschap niet kent. In principe moeten die worden aangegeven, maar dat gebeurt niet altijd.

Het gebied dat wordt onderzocht, is de zuidelijke kant van de Kanaalzone. “De bron moet zich bevinden in een langgerekt stuk langs het kanaal”, zegt burgemeester van Evergem Joeri de Maertelaere (N-VA).