Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku speelde ook bij Stromae, Zap Mama, Baloji, nu op Ha'Fest

Gents label met stevige reputatie op vlak van wereldmuziek palmt vanavond Handelsbeurs in

Gents label met stevige reputatie op vlak van wereldmuziek palmt vanavond Handelsbeurs in

Foto: if

Gent - Vanavond palmt het Gentse platenlabel Zephyrus Records de hele Handelsbeurs in, enkel met groepen die ze onder hun label hebben. Daaronder onder meer Black Flower, de Belgische jazzgroep die met Future Flora net een nieuwe plaat heeft en waarin Flip Vandebril, de levenspartner van Lady Linn, de bas beroert. Maar het is ook uitkijken naar de Congolese meestergitarist Dizzy Mandjeku, één van de muzikanten die aan de grondslag van de afrobeat ligt. Maar ook bij La Panika wordt het lastig om stil te blijven staan. Dat bewees de Balkanbrassband eerder al in De Centrale.

Ha'Fest is een muziekfestival waarbij de Handelsbeurs over de grenzen van de muziek heen kijkt. Het festival is ondertussen aan de zesde editie toe. Het duurt twee dagen, vandaag vrijdag  17 en zaterdag 18 mei. Voor de invulling van de programmatie op vrijdag hadden ze bij de Handelsbeurs niet echt veel zoekwerk, want met het Gentse platenlabel Zephyrus Records was meteen een perfecte partner gevonden. Dat label, dat onderdak geeft aan muzikanten die bezig zijn met wat men wel eens 'wereldmuziek' noemt, bestaat ondertussen vijftien jaar. Een interview met Jan Hoozee en Wout Van Putten van Zephyrus Records kan u hier nog eens herlezen.  Vrijdag vult Zephyrus zowel de foyer als de concertzaal van de Handelsbeurs met muzikanten en bands  bij hen onder dak zitten.

Naast Black Flower, een groep die jazz mixt met Oosterse en Afrikaanse ritmes, staat er met Palenque Matongé een zeer kleurrijke band op het podium. "Bij die band speelt de legendarische gitarist Dizzy Mandjeku" geeft Wout Van Putten van Zephyrus Records mee. "De man is echt een begrip als het over de Congolese rumba gaat. Hij was lid van van het  OK Jazz Orchestra in Kinshasa en nam ook een tijdlang de leiding van die band over. Hij speelt niet enkel mee in  de Congolese-Colombiaane band Palenquje Matongé, maar was ook gastmuzikant bij Zap Mama, Stromae, Baloji en Milow."

 Nog op het podium vrijdagavond: de Balkanbrassband La Panika. De groep stond vorig jaar in De Centrale. Muziekmedewerkster An Rosiers gebruikte in haar recensie toen de termen Gul, Gulzig, Feest met een hoofdletter. En uit ervaring weten wij dat An Rosiers spaarzaam is met overdrijvingen. Haar recensie kan u hier nog eens herlezen.

John Birdsong, de Amerikaanse cornetspeler, die ook deel uitmaakt van Black Flower,  speelt  op het buitenterras van de Handelsbeurseen een soloconcert.

Alle details over uurschema en tickets van Ha'Fest op de site van de Handelsbeurs.

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio