Brussels parket eist 18 maanden cel voor bestuurder die journaliste doodreed: "18 maanden lang geen enkele spijt getoond"

Brussels parket eist 18 maanden cel voor bestuurder die journaliste doodreed: "18 maanden lang geen enkele spijt getoond"

Archiefbeeld van de plaats van het ongeval. Foto: Bart Dewaele

Brussel / Schaarbeek - Het Brusselse parket heeft vrijdag een gevangenisstraf van 18 maanden, een rijverbod van 2 jaar en een geldboete gevorderd tegen de autobestuurder die op 7 november 2017 Stephanie Verbraekel (28), een journaliste van De Standaard, doodreed in Schaarbeek. Volgens het parket reed de 20-jarige bestuurder veel te snel en was zijn houding na het ongeval schokkend en schandalig. "18 maanden lang heeft hij geen enkele vorm van spijt getoond", klonk het.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 23.20 uur, toen de 28-jarige vrouw bij het oversteken van de Haachtsesteenweg werd aangereden door een personenwagen. Ze werd meer dan 20 meter ver weggeslingerd en kwam op de tramsporen terecht. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en probeerden haar te reanimeren, maar er kon geen hulp meer baten. Het parket toonde zich vrijdag bijzonder streng voor de bestuurder van de personenwagen, de nu 20-jarige B.C.

LEES OOK. Expo toont werken van in verkeer overleden journaliste: ”Het zou mooi zijn als Stephanie niet voor niets gestorven is

"Volgens zijn eerste verklaringen reed hij niet sneller dan 50 km/u en dook het slachtoffer plots op voor zijn wagen", zei de substitute. "Hij verklaarde ook dat zijn uitlaat kapot was, waardoor het kon lijken alsof hij sneller had gereden." Alleen waren die verklaringen duidelijk gelogen, aldus het parket. Volgens de berekeningen van de politie reed B.C. immers ongeveer 90 km/u, terwijl de verkeersdeskundige het op 70 tot 80 km/u hield. Verschillende getuigen, waaronder B.C.'s eigen vriendin en de vriend van Stephanie Verbraekel, verklaarden ook dat de jongeman heel snel reed. De jongeman stopte ook pas 58 meter voorbij de plaats van de aanrijding.

Opleiding

"Zijn houding na het ongeval was zo mogelijk nog schandelijker", ging het parket verder. "Tegen een getuige zei hij dat die de situatie moest dramatiseren, tegen de politie loog hij over zijn snelheid en de omstandigheden en in de 18 maanden die sinds het ongeval voorbij gegaan zijn, heeft hij op geen enkele manier zijn spijt betuigd of verontschuldigingen aangeboden." Voor de politierechtbank erkende B.C. vrrijdag wel dat hij te snel had gereden. "We nemen onze verantwoordelijkheid op en zoeken geen excuses", pleitte zijn advocate. "Mijn cliënt heeft na het ongeval fout gereageerd omdat hij zelf geschokt was. Hij besefte meteen dat hij iets onherstelbaars had aangericht. Het rijverbod en de geldboete aanvaarden we, maar de vraag is of een celstraf iets bijbrengt."

De verdediging stelde een gevangenisstraf met probatie-uitstel voor, gekoppeld aan een opleiding bij VIAS, of een werkstraf. B.C. richtte zich zelf ook tot de ouders en grootouders van Stephanie Verbraekel in een poging zijn verontschuldigingen aan te bieden. Die maakten weinig indruk op de burgerlijke partijen. "We zijn teleurgesteld in zijn houding", zei hun advocaat, meester Tom Bauwens. "Toen we hoorden dat hij de overdreven snelheid niet langer betwistte, hadden we de hoop dat hij zijn verantwoordelijkheid zou opnemen, maar hij blijft ervoor weglopen. Hij heeft zogezegd de moed niet gehad om eerder zijn verontschuldigingen aan te bieden maar dat is te gemakkelijk. Voor wie dergelijke feiten pleegt, is het gemakkelijke leven voorbij." Het vonnis van de politierechtbank valt op 21 juni.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio