Oogarts en zijn vrouw krijgen elk 30.000 euro boete voor huisjesmelkerij

Oogarts en zijn vrouw krijgen elk 30.000 euro boete voor huisjesmelkerij

De oogarts verhuurde in de Kerkstraat in Wetteren verschillende panden die in een bedenkelijke staat verkeerden. Foto: jvw

Wetteren -

De bejaarde oogarts uit Wetteren-Oosterzele Jozef Van De Velde (89) en zijn vrouw zijn in beroep veroordeeld tot een boete van elk 30.000 euro. Ze verhuurden appartementen in erbarmelijke staat.

Zowel in de Geldmunt, Sint-Jacobsnieuwstraat en oude Schaapsmarkt in Gent als in de Kerkstraat in Wetteren viel de wooninspectie binnen in de verhuurde appartementen en werden zware gebreken vastgesteld.

In eerste aanleg werden de oogarts en zijn vrouw, Hilda V.W. (87), veroordeeld voor huisjesmelkerij en een boete van elk 60.000 euro. Het koppel ging in beroep.

“Slechts enkele gebreken”

Volgens hen lag het probleem eerder bij sommige huurders zelf. “Sommige appartementen werden volledig afgebroken door de huurders. Op het moment van de verhuurovereenkomst werden slechts enkele strafpunten vastgesteld”, pleitte hun advocaat op de zitting voor het hof van beroep.

“Hij betwist dan ook zijn schuld! De panden toonden geen gebreken, anders zou hij ze niet verhuurd hebben!”, aldus meester Hendrickx, die er ook op wees dat zijn cliënt veel meer panden heeft, onder meer in Brussel. “90% van al zijn eigendom is 100% in orde!”

Woonherstel

Dat was niet het idee van het openbaar ministerie. “De foto’s spreken voor zich! Ik stel vast dat de man de middelen die hij ontvangt uit zijn vastgoed, niet herinvesteert.”

Toch bevestigde het hof het vonnis uit eerste aanleg. Enkel de boete van 60.000 euro die de oogarts en zijn vrouw elk apart hadden gekregen, werd gehalveerd. Het koppel moet nu elk 30.000 euro betalen.

Voor Van De Velde werd ook 14.770 euro verbeurd verklaard, bij Hilda D.W. werd 10.000 euro verbeurd verklaard. Het hof van beroep beval ook het woonherstel van de drie Gentse panden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees