Dwangsom voor koning Albert om DNA-staal is wereldnieuws

Dwangsom voor koning Albert om DNA-staal is wereldnieuws

Foto: Photo News

Koning Albert moet een dwangsom van 5.000 betalen voor elke dag hij weigert een DNA-staal af te staan. Dat heeft het Hof van Beroep donderdag beslist. Opnieuw is de strijd van Delphine Boël om erkenning door haar natuurlijke vader wereldnieuws.

LEES MEER. Wat als koning Albert dwangsom weigert te betalen? De deurwaarder naar het paleis sturen?

Het Brusselse hof van beroep oordeelde in oktober vorig jaar dat Jacques Boël niet de biologische of wettelijke vader is van Delphine. Om uitsluitsel te geven over het vaderschap beval de rechter Koning Albert II om binnen de drie maanden een DNA-test te ondergaan. Maar die weigerde dat. Zijn advocaten stelen dat Albert II geen staal diende in te leveren omdat zijn beroep hadden ingetekend tegen het arrest bij het Hof van Cassatie. Het Brusselse hof van beroep oordeelde donderdag echter dat de argumenten van de advocaten van de koning niet geldig zijn. Per dag dat de vorst op rust weigert een staal weigert af te leveren, moet hij 5.000 euro ophoesten.

Het vermogen van Albert II wordt geschat op 12 tot 15 miljoen. Hij zou zich enkele boetes wel kunnen veroorloven, maar The Guardian noteert dat de dwangsommen een stevige hap uit zijn jaarlijkse dotatie van 961.000 euro zouden kunnen nemen.

Ook het Amerikaanse CNN is het nieuws niet ontgaan. “Voormalige Belgische koning zal boete van 5.000 euro per dag krijgen tot hij een vaderschapstest ondergaat”, kopt de Amerikaanse zender op hun site. Een advocaat van de vorst, Guy hiernaux, zegt aan CNN dat de koning “niet in het land” is en daarom nog niet reageerde. “We zullen mekaar spreken op maandag en dinsdag om te zien hoe we dit verder gaan aanpakken.”

BBC meldt het nieuws en noteert dat de België een “constitutionele monarchie is waar de vorst een louter ceremoniële rol heeft”. De Britse tabloid Daily Mail schrijft dat “Albert II nooit het vaderschap ontkend heeft, maar weigerde een DNA-staal te leveren”. Nog volgens de Britse tabloid wordt Boël de vijftiende in lijn voor de troon indien ze haar gelijk krijgt in de rechtbank.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees