Meifeesten 2019

Tweedehandsboeken bij de vleet met strips, non-fictie en reisgidsen als meest gegeerd

Foto: Michel Van Mullem

Hoeilaart - Een eerder verborgen en 'stille' trekker voor de Meifeesten is de verkoopstand van tweedehandsboeken van de Hoeilaartse bib. Veilig onder het dekzeil van de grote feesttent werden weerom zo'n 100 dozen boeken uitgestald zowat elk genre vertegenwoordigend. Voor het publiek een unieke kans om enkele boeken voor een prikje op de kop te kunnen tikken, voor de bibdames een extra kans om even hun comfortzone van de bib te verlaten om 'den lezer' persoonlijk en in andere omstandigheden gedag te zeggen.

Als er in zo'n doos vijftig boeken kunnen dan stond de bib er met 5000 stuks. Precies wisten de dames het ook niet zo. Het was maar om u een idee te geven. En of ze die dan allemaal eigenhandig naar het park moeten sleuren?

Bibliothecaris Annemie Pijcke: 'Gelukkig niet. Als we ze allemaal netjes inpakken gaan die op enkele paletten en zorgt de gemeentelijke technische dienst voor het transport. Eerst schenken we zo'n 200 boeken aan de Hoeilaartse scholen zodat hun boekenkast weer wat nieuwe titels krijgt'.

En welke genres vandaag het meest in trek zijn? 'Strips blijven het goed doen maar ook non-fictie en reisgidsen. Voor een 'goeie roman' blijft de bib overigens ook scoren. Het lezerspubliek bezorgt ons daarenboven oude(re) romans die nog in trek zijn. Van bestsellers meerdere exemplaren in huis hebben, blijft ook meegenomen'.

Meerwaarde

'Zo'n tweedehands verkoop is voor de bib een jaarlijkse hoogmis die we graag aan een andere activiteit in het dorp koppelen', vertelt Annemie. 'Zo zijn deze Meifeesten daar uitstekend voor. De organisatoren vinden het alvast een meerwaarde zodat wij eigenlijk ook een beetje als publiekstrekker worden ingezet. Ook al starten we op zaterdag telkens om 13 uur, toch zijn de eerste belangstellenden hier al een goed half uur eerder. Wie er vroeg bij is, kan natuurlijk de beste koopjes doen. Al moet je het voor de centen echt niet laten. Tot 15 uur betaal je 1 euro per boek, na 15 uur nog maar een halve euro. We geven daarenboven ook gratis dvd's en tijdschriften weg. Dit jaar hadden we veel Engelstalige pockets. Die gaan niet zo vlot weg'.

Wat lezers vandaag reeds specifiek kwamen vragen? 'Boeken omtrent Japanse tuinen of strips van Urbanus', zegt Annemie. 'Belangstelling voor een nader thema hangt vaak af van wat actueel is of aan de orde van de dag is. Als straks de Ronde van Frankrijk in de buurt komt zullen er ook meer boeken over wielrennen de deur uitgaan'.

Op het eind van de dag stond de teller op achthonderd euro. Kan je zelf nagaan over hoeveel boeken dat zoal ging. 'Met dat geld worden uiteraard nieuwe boeken aangeschaft. Ook hele nieuwe collecties. En dan bedoelen we vooral e-boeken, boeken over planten en reisboeken want daar is de nood het hoogst. Door onze planten ruilactie in de bib zijn die boeken ook meer in de belangstelling gekomen. Denk maar aan uitgaven met tal van interessante tips over kamerplanten. Onze plantenboeken hebben we zo uitgebreid met 30 titels'. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio