Dit werd gezegd tijdens de eerste zitting van operatie Propere Handen: “KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben de boel bewust belazerd”

Dit werd gezegd tijdens de eerste zitting van operatie Propere Handen: “KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben de boel bewust belazerd”

Foto: Photo News

“De matchfixing is bewezen. En dus hebben bedriegers KV Mechelen én Waasland-Beveren geen plaats in eerste klasse.” Advocaten Thomas Gillis (Beerschot Wilrijk) en Walter Van Steenbrugge (Sporting Lokeren) zeggen geschokt te zijn over “de rauwe bewijzen en het zo bewust belazeren van de boel.” Met “pauw met valse veren” Dejan Veljkovic als frauduleuze fixer.

Neen, er is nul discussie over de matchfixing. En neen, op enige clementie hoeven instigator KV Mechelen, spilfiguur Dejan Veljkovic én gretig het spel meespelende Waasland-Beveren niet te rekenen. Thomas Gillis, advocaat van Beerschot Wilrijk, is duidelijk na het bestuderen van het dossier: de enige bestraffing is verplichte degradatie van beide ploegen, conform de eis van het bondsparket. “Wie zo duidelijk vals heeft gespeeld en iedere voetbalsupporter heeft bedrogen, hoort niet thuis in 1A. Er is de voorbije weken door beide clubs zoveel mist gespuid over het dossier, met allerlei procedureargumenten, maar wie alleen al naar de telefoontaps luistert weet dat er een doelbewust plan achter schuilde. Met name: de degradatiestrijd manipuleren.”

Walter Vansteenbrugge, die optreedt voor Sporting Lokeren, beaamt dat. “Het initiatief ging uit van KV Mechelen maar Waasland-Beveren kan niet volhouden dat het niet akkoord is gegaan met de matchfixing. Men kan niet een beetje meedoen en dan achteraf zeggen dat ze het allemaal niet gewild hebben. Je kan ook niet een beetje zwanger zijn, toch?”

Dit werd gezegd tijdens de eerste zitting van operatie Propere Handen: “KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben de boel bewust belazerd”
Foto: Photo News

“Pauw met valse veren”

Op de eerste zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep, dat zich eind deze maand moet uitspreken over het matchfixingschandaal in maart 2018, bleek ook de rol van “spijtoptant” Dejan Veljkovic. De Servische makelaar, die meewerkt met het gerecht in het strafdossier, was de frauduleuze schakel tussen de twee clubs. “De ritselaar, de sleutelfiguur, de man met de praatjes en beloftes.” Van Steenbrugge vindt het ronduit schandalig dat Veljkovic het recent waagde om in het stadion van Anderlecht in de tribune te gaan zitten. “Hij zou als een mol onder de grond moeten kruipen van schaamte. Hij gedraagt zich als een pauw. Maar eentje met valse veren.”

“Trainers verdienden geld aan transfers”

Veljkovic stuurde zoals verwacht zijn kat. “Wij willen nog altijd dat hij pas later voor de tuchtcommissie kan verschijnen”, zeggen zijn advocaten Kris Luyckx en Bart Verbelen. Waarom? “Omdat hij nog enkele weken spijtoptant is in het lopende strafonderzoek.” Pas als iedereen die hij aan de galg praat over financiële malversaties in het Belgische voetbal geconfronteerd is met zijn beweringen én de deal dat hij afgesloten heeft met het gerecht officieel bekrachtigd is, kan hij vrijuit spreken voor de tuchtcommissie.

Dit werd gezegd tijdens de eerste zitting van operatie Propere Handen: “KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben de boel bewust belazerd”
Foto: Photo News

Zijn advocaten spraken zaterdagmiddag straffe taal: “Hij heeft interessante dingen te vertellen over trainers in eerste klasse die geld pakten op transfers. En extra betaald werden als ze bepaalde spelers opstelden.” Namen mochten ze nog niet noemen. Daarnaast, klonk het mysterieus, heeft Veljkovic ook over bepaalde praktijken bij Moeskroen interessante dingen te vertellen. De kans dat er de komende weken dus nog opvallende onthullingen naar buiten komen, lijkt groot.

Oud-senator in glansrol

De supportersclubs van KV Mechelen spraken op de zitting compleet andere taal dan Beerschot Wilrijk, Sporting Lokeren en Tubeke. Zij blijven geloven in de onschuld van hun club en bij uitbreiding dus die van de vier geviseerde (ex-)bestuursleden van de club: Olivier Somers, Thierry Steemans, Stefan Vanroy en toenmalig voorzitter Johan Timmermans. Volgens hen is het bondsparket ook te laat met het eisen van puntenaftrek, degradatie en beroepsverboden. Volgens hen zijn de feiten al verjaard.

Dit werd gezegd tijdens de eerste zitting van operatie Propere Handen: “KV Mechelen en Waasland-Beveren hebben de boel bewust belazerd”
Foto: Photo News

Ook de vermeende rol van de drie geviseerde makelaars - Walter Mortelmans, Thomas Troch en Evert Maeschalck - kwam uitgebreid aan bod. Een glansrol was weggelegd voor gewezen senator Hugo Vandenberghe. De strafpleiter van 77 goochelde met oude arresten en Latijnse termen in de hoop brandhout te maken van de hele procedure en zegt dat de rechtbank helemaal niet bevoegd zijn.

Emotionele makelaar

De makelaars gaan voluit voor de vrijspraak. Ze zeggen dat de telefoongesprekken die ze in de dagen voor de bewuste match hielden met bestuursleden en spelers van KV Mechelen en Waasland-Beveren (Olivier Myny en Davy Roef) helemaal fout geïnterpreteerd werden door het bondsparket. Ze wezen ook op het feit dat makelaars geen lid zijn van de KBVB en dus geen meldingsplicht hadden.

Ze schreeuwen hun onschuld uit. Walter Mortelmans: “Ik ben al 25 jaar actief en maakt een erezaak van correct en eerlijk werken.” Een geëmotioneerde Maeschalck, niet beschuldigd van matchfixing, zegt dat de beschuldigingen al maanden enorm wegen op zijn gezin. ”Ik kan alleen maar herhalen dat ik niets fout heb gedaan.”

Maandag en dinsdag gaan de debatten verder en mogen de bestuursleden van KV Mechelen en Waasland-Beveren proberen te ontkrachten dat ze boel in de aanloop naar 11 maart 2018 doelbewust belazerden.

Beluister nu de seizoensspecial van ‘Sjotcast’: awards 2019

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.