Belgisch talent op podium wereldbeker mountainbiken: “We hebben een topper om te koesteren”

Belgisch talent op podium wereldbeker mountainbiken: “We hebben een topper om te koesteren”

Lukas Malezsewski

Lukas Malezsewki (18) bezorgde België meteen een podiumplaats op de eerste manche van de Wereldbeker in het Duitse Albstadt. “Een toptalent om te koesteren”, aldus Filip Meirhaeghe, die zijn beloften zal teleurstellen. Zondag is de elite aan zet, met Jens Schuermans, Kevin Panhuyzen en Githa Michiels bij de vrouwen.

Lukas Malezsewski werd op de wereldbeker mountainbike in het Duitse Albstadt derde bij de junioren. De Brabander had een zeer goede start, belangrijk want maar liefst 134 renners waren aanwezig. In het begin van de wedstrijd raakte hij voorop samen met de Brit Charlie Aldridge, de Canadees Carter Woods en de Spanjaard Carlos Canal Blanco, die na een kettingprobleem moest afhaken. Aldrigde won, voor Woods maar Malezsewki werd mooi derde. “Dit is een fenomenale prestatie, tussen de wereldtop”, aldus bondscoach Filip Meirhaeghe. “Hij is een renner om te koesteren.”

Het jonge Belgische talent combineerde veldrijden met mountainbiken maar kiest nu voluit voor die laatste discipline. “Bij de nieuwelingen reed hij alles kapot, in zijn eerste jaar als junior liep het mis. We hebben wat dingen bijgesteld en nu rijdt hij weer op hoog niveau.”

Malezsewki denkt al volop aan een medaille op het WK in het Canadese Mont-Sainte-Anne eind augustus. “Vandaag reed hij super, alleen op de hele steile klim konden er twee nog een extra versnelling plaatsen. Die heeft hij nog niet. Maar als je in Albstadt derde kan eindigen, dan is alles mogelijk op het WK.” Nog nooit won een Belgische junior een WK-medaille, maar Malezsewski gaat ervoor. Hij zit in zijn laatste middelbaar en wil daarna alles op zijn sport zetten en avondschool fietsmechaniek volgen.

De Belgische beloften stelden teleur in Albstadt. Pierre de Froidmont was de beste landgenoot op plaats 17. Normaal moet hij altijd meestrijden voor de top vijf, maar de Belg is al een tijdje op de sukkel door ziekte en nam nooit de tijd om te herstellen en draagt daar nog steeds de gevolgen van.

De knie van Githa

Zondag komt de elite aan de beurt. Githa Michiels reed een mindere short race vrijdag. Niet haar favoriete discipline maar de 36-jarige renster sukkelt met een knieontsteking, na een val een paar weken geleden. De voorbereiding verliep daardoor verre van ideaal en ze heeft nog steeds pijn. Bij de beloften is Emeline Detilleux aan zet.

Bij de mannen rekent Meirhaeghe op Belgisch kampioen Jens Schuermans en Kevin Panhuyzen. Het duo hoopt volgend jaar samen naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan, maar zoals het er nu naar uitziet zal België maar één renner kunnen afvaardigen. Filip Meirhaeghe had gehoopt met extra wedstrijden in Servië, Griekenland en Kroatië te stijgen in de landenranking maar dat liep niet zo goed af. “We hebben af te rekenen gehad met mechanische pech en ziektes”, zegt de bondscoach. “We staan nu veertiende en om met twee mannen naar de Spelen te gaan moeten we in de top zeven eindigen. Dat wordt moeilijk.”

Schuermans heeft momenteel de beste papieren, mede doordat Panhuyzen een moeilijke periode kende. Hij tekende een contract bij Habitat Mountainbike Team, maar na een tijdje werd dat verbroken wegens financiële problemen. Hij vond na lang zoeken onderdak bij een klein team, maar naast een financiële kater is het ook mentaal een tegenvaller. Al hoopt hij met prestaties toch snel een profcontract te kunnen versieren.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo