De Giro in 60 seconden: één langgerekte geeuw tot de Belgen zich laten gelden

De Giro in 60 seconden: één langgerekte geeuw tot de Belgen zich laten gelden

In de Ronde van Italië waren ze zaterdag toe aan de achtste rit. Wat moet u weten over de rit tussen Tortoreto Lido en Pesaro? Lees hier de bondige samenvatting.

Hoe verliep de etappe? Euh, saai. Na 180 kilometer reden Thomas De Gendt, Victor Campenaerts en Tosh Van der Sande voor kopman Caleb Ewan het gat met de twee Italiaanse vluchters Marco Frapporti en Damiano Cima dicht. Ondanks een uitval van bergkoning Giulio Ciccone, de Fransman François Bidard en onze landgenoot Louis Vervaeke draaide het uit op een massasprint, en daarin toonde Caleb Ewan voor Lotto-Soudal zich de snelste.

De laatste kilometer? De verwachte massasprint werd een triomftocht voor Caleb Ewan, die voor het eerst aan het langste eind trok in deze Giro. Hij troefde daarmee Elia Viviani en Pascal Ackermann voor het eerst af.

Wat deden de favorieten? Niet al te veel. Ze hielden zich vooral koest in de buik van het peloton. Daardoor blijft Valerio Conti de leider.

Wat deden de Belgen? Vooral Louis Vervaeke (Team Sunweb) liet zich opmerken. De Belg mag sinds de opgave van Tom Dumoulin zijn eigen kans gaan en leek heel even op weg naar een zekere podiumplaats na een uitval op de Monteluro. Tot die andere Belgen De Gendt, Campenaerts en Van der Sande begonnen rond te draaien voor Ewan. Jammer voor Vervaeke, knap van Lotto-Soudal.

Is er iets dat u nog moet weten? Dat de vrees vooraf dat de langste etappe van de Giro vooral de saaiste etappe zou worden bewaarheid werd. De 240 kilometer die start- en aankomstplaats van elkaar scheiden bleken eerder motivatie om de benen stil te houden dan andersom. De rit werd zo een overbodige etappe zonder veel toegevoegde waarde.

Top vijf?

1. Caleb Ewan (Aus - Lotto-Soudal)

2. Elia Viviani (Ita - Deceuninck-Quick Step)

3. Pascal Ackermann (Dui - BORA hansgrohe)

4. Fabio Sabatini (Ita - Deceuninck-Quick Step)

5. Manuel Belletti (Ita - Androni Giocattoli - Sidermec)

Klik hier voor het volledige klassement.

Wat krijgt u zondag?

De tijdrit naar San Marino staat in rood aangeduid in de agenda van alle klassementsmannen. 22 kilometer lichtjes oplopend en vervolgens een klim van 12,2 kilometer richting het dwergstaatje. Geen brutale stijgingspercentages, wel constant rond de 6,5 procent naar omhoog.

Beeld/tweet/insta van de dag?

De vreugde van Caleb Ewan, die voor het eerst de hoofdvogel afschoot nadat hij er al een paar keer heel dicht bij was geweest in deze Ronde van Italië.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.