Voor het eerst steunt Republikeins parlementslid afzetting van Donald Trump

Voor het eerst steunt Republikeins parlementslid afzetting van Donald Trump

Het Republikeinse parlementslid Justin Amash stelt dat president Donald Trump gedrag heeft vertoond dat kan leiden tot zijn “impeachment”. Hij is zo het eerste Republikeinse parlementslid om de afzetting van Trump te steunen.

De verkozene uit Michigan beschuldigde minister van Justitie William Barr er ook van opzettelijk het publiek te hebben misleid over de teneur van het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller, over de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016.

In een reeks tweets verklaarde Amash dat slechts enkele leden van het Amerikaanse Congres het rapport van Mueller hebben gelezen. Dat rapport “identificeert verschillende voorbeelden van gedrag dat voldoet aan alle elementen van belemmering van de rechtsgang”, aldus Amash. “Iedereen die de president van de Verenigde Staten niet is, zou op basis van zulk bewijs ongetwijfeld worden aangeklaagd.”

“In tegenstelling tot het relaas van Barr, onthult het rapport van Mueller dat president Trump specifieke daden en een gedragspatroon heeft gesteld die de voorwaarde voor impeachment halen”, schreef hij ook.

Rashida Tlaib, een Democratisch parlementslid uit Michigan, riep Amash op om haar afzettingsresolutie te tekenen. Verschillende Democraten, die in het Huis van Afgevaardigden de meerderheid hebben, oordelen dat sommige elementen in het rapport van Mueller aantonen dat Trump de rechtsgang belemmerde. Onder hen senator en presidentskandidate Elizabeth Warren. Zij riep op tot de afzetting van Trump. De Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, is voorzichtiger. Zij benadrukt dat zo’n procedure het land diep kan verdelen.

Corrigeer

MEER NIEUWS