Peter Van de Veire blikt terug op Songfestival: “Een bubbel van muziek met veel liefde die bestaansrecht heeft”

Peter Van de Veire blikt terug op Songfestival: “Een bubbel van muziek met veel liefde die bestaansrecht heeft”

Met Arcade van de Nederlandse zanger Duncan Laurence won zaterdagavond zonder veel discussie het beste lied van de avond het Eurovisiesongfestival. Dat vindt ook Peter Van de Veire, die op Eén live commentaar gaf bij het festival. “Een terechte winnaar”, zegt de MNM-presentator. “Ik kijk al uit naar volgend jaar.”

Zelden was er van tevoren zoveel heisa rond het Songfestival. Omdat het in Israël plaatsvond, een land dat op gespannen voet leeft met de Palestijnen en militaire conflicten niet schuwt. Maar zaterdagavond was daar in de zaal in Tel Aviv - behalve het IJslandse intermezzo - niets van te merken. Dan draaide weer alles rond muziek.

Terechte winnaar

Voor presentator Peter Van de Veire is met de Nederlander Duncan Laurence de beste kandidaat met het beste lied winnaar geworden. “Het is een echt liedje dat gewonnen heeft”, zei hij op Radio 1. “En dat is bij het Songfestival niet altijd evident. De laatste jaren is er beterschap, maar er wordt ook wel eens naast geschoten. Maar dit is echt song die ergens over gaat - liefde - en die hij zelf geschreven heeft. Het was de eerste song die hij uitbracht, dat maakt het nog mooier.”

Ook de ingetogenheid maakte het voor Van de Veire bijzonder. “Hij alleen aan zijn piano. Dat maakt het allemaal heel verteerbaar. Ik ben heel blij dat hij gewonnen heeft. Je kan dit nummer ook gewoon spelen op de radio. Jong en oud kunnen zich erachter stellen.”

Kitsch

Een trendbreuk wil de presentator het niet noemen, want kitsch was er nog steeds genoeg in de show. Onder meer Australië en IJsland pakten uit met wel erg opzichtige acts. “Ik hou van het circus, maar het is een haat-liefdeverhouding. Je ziet soms schreeuwende en lelijke jurken en nummers waar je niet eens van kan zeggen dat ze goed zijn, en toch halen die veel punten.”

Euphoria van Loreen noemt hij het schoolvoorbeeld van een goeie song, die visueel fijn was en een goed nummer dat perfect op de radio te spelen is. “Ik ga dit nummer van Duncan ook spelen.”

Bubbel

Aan de voorliefde voor het Eurovisiesongfestival van Van de Veire is na zaterdagavond niets veranderd. “Het was een bijzondere editie, een heel boeiende ook. Het is een apolitiek festival, maar het is stiekem wel fijn als er af en toe iets politiek gebeurt. Het blijft een soort bubbel van muziek waar liefde heel belangrijk is en die absoluut zijn bestaansrecht heeft.”

Nederland mag volgend jaar het Eurovisiesongfestival dus organiseren. “Ik kijk er al naar uit. We kunnen met de fiets gaan”, aldus Van de Veire.

Corrigeer

MEER NIEUWS