Bart Aernouts wint in Barcelona eerste wedstrijd van het seizoen: “Geen Poulidor”

Bart Aernouts wint in Barcelona eerste wedstrijd van het seizoen: “Geen Poulidor”

Onze landgenoot Bart Aernouts heeft de Ironman 70.3 (een triatlon over de halve afstand) van Barcelona gewonnen. Onze landgenoot vocht in de Catalaanse hoofdstad een verbeten duel uit met de Brit David McNamee, maar stak de nummer drie van het WK in Hawaï van vorig jaar uiteindelijk voorbij in het slot van de afsluitende halve marathon. Bij de vrouwen eindigde Sara Van De Vel op de tweede plaats achter de Britse Fenella Langridge.

De Belgische vicewereldkampioen kwam als 21e uit het water op meer dan 4 minuten van de kop van de wedstrijd en knaagde die achterstand gestaag weg. Na de 90km fietsen begon hij als derde aan de laatste 21,1 km, op 3 minuten van de Zuid-Afrikaan Nicolas Dougall en 25 seconden op Mcnamee. Dougall moest uiteindelijk de rol vooraan lossen en met een aanval in de laatste kilometers liet Aernouts ook Mcnamee achter zich om zo de Spanjaard Javier Gomez op te volgen in Barcelona. Onze landgenoot finishte uiteindelijk in 4u05:07, 1:29 sneller dan de McNamee (4u06:36). De Brit George Goodwin (4u07:37) werd derde op 2:30.

Aernouts werd dit seizoen al achtste in de volledige Ironman van Zuid-Afrika en tweede in de Ironman 70.3 van Utah. De tweede Belg was Kenneth Vandendriessche, die als 10e binnenkwam in 4u15:02.

Bij de vrouwen won de Britse Fenella Langridge in 4u37:42, voor onze landgenote Sara Van De Vel die in 4u44:15, op 6:33, over de meet kwam. De Hongaarse Gabriella Zelinka vervolledigde het podium in 4u45:09.

Bart Aernouts: “Ik wou niet opnieuw tweede worden”

“Ik kende nochtans een moeilijke start. Het zwemmen was gewoon slecht. Een tegenvaller waar ik niet echt een verklaring voor heb”, analyseerde Aernouts zijn wedstrijd. “Gelukkig is de wedstrijd dan niet afgelopen. Ik heb mij niet al te druk gemaakt omdat ik wist dat het fietsparcours me echt wel ligt. En dat was vandaag ook het geval. Het fietsen ging bijzonder goed. Ik heb het verstandig aangepakt, mijn eigen tempo gevolgd. Ik wist dat Mcnamee vandaag mijn belangrijkste concurrent zou zijn en wou graag samen met hem beginnen lopen. Omdat ik weet dat hij ook een sterke loper is. Ik zag hem nog juist de wissel binnenrijden, maar ik ben er nooit bijgeraakt in het begin. Hij gaat altijd fel van start in het afsluitende loopnummer, terwijl ik het tegenovergestelde doe. Ik zag dat ik altijd bij hem in de buurt bleef en ben dan op hem beginnen jagen. Vanaf dan wordt een wedstrijd een mentaal spel. Ik heb hem uiteindelijk vrij laat bijgehaald - op vijf kilometer van de streep - maar dat was voor hem een flinke mentale tik. Hij probeerde mij nog even te volgen, maar gaf het vrij snel op.”

Voor Aernouts is het de eerste zege van het seizoen, zijn eerste ook sinds hij begin januari voor een eigen soloproject met privé-sponsors begon. “Mijn sponsors eisen geen resultaten, maar het is de enige manier waarop ik hen iets kan teruggeven voor hun steun. Voor hen is het leuk om mij de zege te zien pakken met hun logo’s op mijn borst. Deze zege geeft mij een boost. Na mijn achtste plaats op de Ironman van Zuid-Afrika waren er toch wat twijfels. Twee weken geleden werd ik dan tweede in Utah. En dat speelde wel in mijn hoofd vandaag. Ik wou absoluut niet opnieuw tweede worden, want dan word je al snel zo’n Poulidor. Het was al even geleden dat ik nog eens een wedstrijd op de halve afstand won. Ook al was dit geen hoofddoel, dit geeft toch vertrouwen voor de Challenge Roth (op 7 juli). Dat wordt mijn belangrijkste wedstrijd van de eerste jaarhelft.”

Bart Aernouts wint in Barcelona eerste wedstrijd van het seizoen: “Geen Poulidor”
Bart Aernouts wint in Barcelona eerste wedstrijd van het seizoen: “Geen Poulidor”
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.