De Giro in 60 seconden: medelijden met Campenaerts, zo groot is de schade voor enkele favorieten

De Giro in 60 seconden: medelijden met Campenaerts, zo groot is de schade voor enkele favorieten

In de Ronde van Italië waren ze zondag toe aan de negende rit. Wat moet u weten over de individuele tijdrit naar San Marino? Lees hier de bondige samenvatting.

Hoe verliep de etappe? Een individuele (klim)tijdrit van 34.8 km. Victor Campenaerts mocht ondanks een gedwongen fietswissel (zie lager) bijzonder lang in de hot seat plaatsnemen, maar werd er finaal nog uitgejaagd door topfavoriet Roglic. De Sloveen was uiteindelijk 11 seconden sneller dan onze landgenoot.

Wat deden de favorieten? Primoz Roglic deelde een mokerslag uit. Enkel Bauke Mollema, Vincenzo Nibali en Bob Jungels beperkten de schade tot één minuut. De rest kreeg twee à drie minuten aan zijn broek (bekijk de tijdsverschillen van de favorieten hieronder).

Wat deden de Belgen? Thomas De Gendt werd achttiende. Maar uiteraard was dé Belg van de dag Victor Campenaerts. Zelf had hij gehoopt op een vijfde plaats. Het werd een tweede stek, maar dit had eigenlijk zijn eerste ritzege in een grote ronde moeten zijn. De werelduurrecordhouder verloor door een gedwongen fietswissel (ketting eraf op anderhalve kilometer van het einde) makkelijk een halve minuut. Al wou Campenaerts achteraf niet gezegd hebben dat hij zeker gewonnen zou zijn (lees zijn reactie hier).

Is er iets dat u nog moet weten? Met 9 van de 21 ritten van deze Giro achter de rug is de voorsprong van Primoz Roglic in het klassement op zijn concurrenten groter dan dat hij ooit had durven hopen. Maar nu komen er twee weken vol bergetappes aan. De andere favorieten hebben geen andere keuze meer dan voluit voor de aanval te gaan.

Top vijf?

1. Primoz Roglic (Sln/TJV)

3. Bauke Mollema (Ned/TFS) 01:00

4. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 01:05

5. Tanel Kangert (Est/EF1) 01:10

Klik hier voor het volledige klassement.

Klassement van de favorieten op de eerste rustdag

2. Primoz Roglic (Sln)

10. Pello Bilbao (Spa) op 0:42

11. Vincenzo Nibali (Ita) 1:44

12. Bauke Mollema (Ned) 1:55

14. Bob Jungels (Lux) 2:18

18. Rafal Majka (Pol) 2:53

20. Richard Carapaz (Ecu) 3:16

22. Ilnur Zakarin (Rus) 3:32

24. Simon Yates (GBr) 3:46

27. Miguel Angel Lopez (Col) 4:29

28. Esteban Chaves (Col) 4:30

30. Mikel Landa (Spa) 4:52

Wat krijgt u maandag?

Helemaal niks. Het is tijd voor de eerste rustdag. Nadien volgen twee vlakke sprintetappes. Maar vanaf donderdag - rit twaalf - trekt het peloton de bergen in.

Beeld/tweet/insta van de dag?

Hét moment van de dag - hoe pijnlijk ook - was de gedwongen fietswissel van Campenaerts. Onze landgenoot sukkelde met zijn pedalen, moest steil bergop beginnen op een zwaar verzet en kreeg tot overmaat van ramp geen deftig duwtje van de mecanicien.

Corrigeer

DE DIGITALE WIELERGIDS

Klik hier

nb-logo


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.