Zware wateroverlast in Bree, toestand onder controle

Zware wateroverlast in Bree, toestand onder controle

Foto: Twitter NoodweerBenelux

Bree -

In de provincie Limburg heeft het noodweer zwaar toegeslagen. In de gemeente Bree zorgde het onweer voor wateroverlast en werd het medisch rampenplan afgekondigd. Het KMI had voor de hele provincie code oranje afgekondigd, wat inhoudt dat er schade of overlast mogelijk is door intense regenval, hagelbuien of blikseminslagen.

LEES OOK. Onweer trekt over Vlaanderen: code oranje in Limburg, West-Vlaanderen ontsnapt aan onweer

In Bree werd het medisch interventieplan afgekondigd voor de bewoners van het rusthuis de Boneput. Het gebouw kreeg af te rekenen met zware wateroverlast. Dat heeft burgemeester van Bree, Liesbeth Van der Auwera (CD&V), bevestigd. Uiteindelijk werden twee tot drie bewoners effectief naar een nabijgelegen rusthuis overgebracht en is de toestand inmiddels weer onder controle. “Op 73 minuten tijd viel er 75 liter water per vierkante meter”, zegt Nicolaas Roose van Noodweer Benelux. “Dat is bijzonder veel als je weet dat er maandelijks maar 65 liter uit de lucht valt.”

Ook in de rest van de stad Bree was er wateroverlast. Er liepen fietstunnels en huizen onder water. De brandweer is massaal bezig met pompwerkzaamheden. In een mum van tijd kwamen straten blank te staan. Ook Peer, Genk en Zonhoven kregen te maken met hevige regenval. In Genk viel de elektriciteit even uit en sommige felle regenbuien gingen gepaard met hagel.

Voor Brussel en de provincies Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Vlaams-Brabant is code geel afgekondigd tot 22.00 uur. Aan de kust en in West-Vlaanderen is de atmosfeer stabieler en krijgen we geen intense buien. “Het onweer bleef erg lang op dezelfde plaats hangen”, zegt Roose. “We zien dat het geleidelijk aan opschuift naar Antwerpen en de regio rond Leuven maar door de ondergaande zon neemt de onstabiliteit af en zal het onweer minder hard toeslaan.”

OPROEP. Heeft u last van wateroverlast of schade door het noodweer? Laat het ons weten!

Zware wateroverlast in Bree, toestand onder controle
Corrigeer

MEER NIEUWS