2.100 Oost-Vlaamse werknemers stappen over op de fiets

Deinse bedrijven krijgen toelage om werknemers uit de auto te lokken

Deinze / Nazareth / Nevele - Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeert ongeveer € 400.000 in twaalf Oost-Vlaamse bedrijven die hun werknemers uit de auto lokken. Dankzij die steun kunnen 2.500 Oost-Vlaamse werknemers duurzamer gaan pendelen. 2.100 van hen kunnen overstappen op een (elektrische) fiets. In Deinze waren Lootens Line NV en Oliefabriek Van Damme NV bij de gelukkigen. In Nazareth was dat St-Luc Labels en Packaging.

De Oost-Vlaamse bedrijven gebruiken de middelen onder andere voor de bouw van fietsenstallingen en het installeren van oplaadpunten voor elektrische fietsen. “We willen pendelaars verleiden”, zegt Weyts. “Deze investering moet zorgen voor duizenden extra bedrijfsfietsen in Oost-Vlaanderen. Elke extra bedrijfsfiets is een auto minder in de file”.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts steunt via het Pendelfonds bedrijven en overheden die initiatieven nemen om het woon-werkverkeer duurzamer te maken. De 12de oproep van het Pendelfonds werd volledig toegespitst op fietsprojecten. “De fiets wint stilaan terrein in het woon-werkverkeer, mede dankzij de fors opgevoerde investeringen in fietsinfrastructuur”, zegt Weyts. “Nu moeten er ook binnen de bedrijven extra stimulansen komen. Er moeten meer werknemers de fiets op. Iedereen spreekt over bedrijfswagens, maar ik investeer in bedrijfsfietsen”.

Twaalf Oost-Vlaamse hefboomprojecten krijgen samen ca. € 400.000 steun. Dankzij deze steun kunnen ongeveer 2.500 Oost-Vlaamse werknemers uit de hele provincie straks duurzamer gaan pendelen: 2.100 van hen kunnen overstappen op een (elektrische) fiets of een speed pedelec. De anderen worden gestimuleerd om te carpoolen of over te stappen op het openbaar vervoer.

AZ Nikolaas uit Sint-Niklaas gaat bijvoorbeeld een grote nieuwe fietsenstalling bouwen met plaats voor 565 fietsen en 84 oplaadpunten voor elektrische fietsen. Jan De Nul in Aalst gaat ook een nieuwe fietsenstalling bouwen, maar maakt ook werk van een interne app die carpoolen stimuleert. General Services Antwerp in Beveren voorziet onder meer overdekte fietsenstallingen.

“Elk bedrijf kiest een eigen aanpak die aansluit bij de bedrijfscultuur, maar het doel is telkens hetzelfde: werknemers uit de auto lokken en op de fiets zetten”, zegt Weyts. “De bedrijven verplichten hun werknemers niet, maar verleiden hen met het juiste materiaal en de goede infrastructuur. Zo ontstaat er binnen nog meer bedrijven een echte fietscultuur”. 

Lootens Line NV, Vaart Linkeroever in Deinze, heeft 32 werknemers en ontvangt een toelage van €8000. Oliefabriek Vandamme NV in de Europalaan in Petegem stelt 22 mensen tewerk en krijgt €2350. St-Luc Labels en Packaging in De Prijkels in Nazareth heeft 96 medewerkers en mag €2750 verwachten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio