Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Julien Vandersmissen van ‘Le Belgica’ is helemaal gewonnen voor het charter.amg

Stad wil discriminatie, overmatig drankgebruik, geweld en lawaaioverlast aanpakken

Nieuw ‘charter van het nachtleven’ isplatform voor preventie en communicatie

Brussel

-

De stad Brussel heeft samen met het Brussels gewest een ‘charter van het nachtleven’ in het leven geroepen. Dat instrument moet helpen bij de strijd tegen discriminatie, overmatig drankgebruik, geweld en lawaaioverlast.

De Sint-Jacobswijk, gekend als de uitgaanswijk van de LGBTQI+-gemeenschap, is de eerste wijk in de stad Brussel waar het ‘charter van het nachtleven’ wordt uitgetest. Al vijftien van de dertig uitgaansgelegenheden hebben er het charter ondertekend. “De communicatie met de andere handelszaken en de bewoners verloopt niet altijd makkelijk”, zegt Julien Vandersmissen, manager van de bar ‘Le Belgica’. “Door dit charter zal het contact met hen verbeteren en worden voor inwoners en handelszaken het nachtleven en de bijverschijnselen duidelijker. Wie zijn handtekening zet, neemt een extra engagement en zal dat strenger naleven.”

Sticker op de ruit

Een sticker op de ruit signaleert uitgaansgelegenheden die zich inzetten tegen overmatig alcoholgebruik, geluidsoverlast en discriminatie of ongewenst seksueel gedrag tegen hetero's en holebi's. In het charter zijn de situaties die vermeden moeten worden, uitgelegd en voorzien van tips om in te grijpen. Zo moeten uitbaters onder andere verklaren dat ze geen enkele klant in die mate alcohol aanbieden dat het leidt tot dronkenschap. Ze moeten ook klanten aanmoedigen om een taxi of een ander vervoersmiddel dat bestuurd wordt door derden, te gebruiken als ze gedronken hebben. Daarnaast moeten ze hun personeel wijzen op hun rol als getuige in de preventie van seksueel geweld. Het personeel wordt ook aangemoedigd deel te nemen aan opleidingsinitiatieven inzake preventie van seksueel geweld. Ook moeten ze maatregelen nemen in de strijd tegen geluidsoverlast door bijvoorbeeld hun klanten te vragen niet met een glas naar buiten te gaan.

Niet repressief

Met de stadsdiensten, preventiediensten en politie wordt een platform gecreëerd waar men sneller samen tot een oplossing kan komen in plaats van repressief op te treden. “Het is gemakkelijk om een bar te sluiten bij herhaaldelijke klachten, maar hiermee creëren we een platform waar met elkaar gepraat kan worden”, zegt burgemeester Philippe Close (PS). “Zo kunnen problemen rond overlast opgelost worden zonder repressieve maatregelen te nemen.” Het ‘charter van het nachtleven’ is een proefproject voor Brussel. Later kunnen ook andere wijken in het Brussels Gewest het charter ondertekenen, al is niemand verplicht. Volgens bevoegd Brussels staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) is dit belangrijk, aangezien het nachtleven ook buiten Brussel-stad steeds bruisender wordt.

Julien Vandersmissen Manager van de bar ‘Le Belgica’ ”Dit charter zal het contact met de buurt- bewoners verbeteren”

INFO

Het beste van Enkel voor abonnees