Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Christine Melkebeke en Yvan Van Zwol wonen vlak bij de Scheldedijk: “Buiten in de tuin zitten zal er deze zomer weer niet inzitten, vrezen we.” rdl

DAAR ZIJN DE KNIJTEN WEER

Ondanks draconische maatregelen zijn venijnig bijtende muggen niet wegNieuwe uit te graven geul moet plaag zoals vorig jaar voorkomen

Schellebelle/Wichelen

-

Inwoners van Schellebelle kijken met vrees de komende zomer tegemoet. Bewoners langs de Scheldeoevers, maar ook in straten die verder van het water liggen, klagen opnieuw over pijnlijke muggenbeten: “Krijgen we weer net zo'n knijtenplaag als vorig jaar?” Een nieuw te graven geul moet dat scenario helpen voorkomen.

Ze zijn er weer: de knijten of kleine muggen die Schellebelle vorig jaar een zomer lang teisterden. Dat ondervinden ook Christine Melkebeke en haar buurman Peter De Blander. Hun tuinen palen aan de Scheldedijk. “Twee weken geleden al, toen het een beetje mooi weer was, en ook vorig weekend maakten de knijten het onmogelijk om buiten te zitten.”

Van hoop naar wanhoop

Nochtans werd er vorige zomer alles aan gedaan om de plaag in te dijken: het rampenplan werd afgekondigd, experten van onder meer het leger worden ingeschakeld, brandweer en civiele bescherming pompten water in de droogstaande overstromingsgebieden en de Vlaamse Waterweg liet bressen in de dijken slaan in de hoop de plaag in te dijken.

Ondanks alle inspanningen zijn de venijnig bijtende muggen niet weg en dus groeit de frustratie. “We beseffen wel dat de gemeente haar best doet, maar in wezen verandert er niets. De muggen zijn nooit weggeweest, we krijgen dezelfde toestand als vorig jaar”, zucht Christine.

Christine Melkebeke Bewoner Hoogstraat Schellebelle “De muggen zijn nooit echt weggeweest. We vrezen dat we dezelfde toestand krijgen als vorig jaar”

“Het overstromingsgebied hier aan de andere oever, waar men vorig jaar ook een bres in de dijk kapte, is zo goed als dichtgeslibd en vormt zo opnieuw een ideale voedingsbodem voor de eitjes van de knijten.”

Peter schreef via Facebook een open brief aan de burgemeester. “Vorige zomer hebben we tijdens het WK voetbal, dat we buiten op groot scherm volgden, meer Deet (een middel tegen de muggen, nvdr) verbruikt dan eten en drank. De hoop van vorig jaar dat er na alle aangekondigde maatregelen iets aan gedaan zou worden, is momenteel omgeslagen in wanhoop.”

Niet alleen aan de Scheldeoever wordt geklaagd, ook vanuit de Stationsstraat en Hekkergem klinkt gejammer. “Ze zitten tot in de Nieuwstraat in Serskamp.”

Drones ingezet

Burgemeester Kenneth Taylor (Samen) neemt de klachten ernstig. “We zijn de hele zomer de toestand blijven opvolgen”, zegt hij. “De Vlaamse Waterweg zette onder meer drones in om de plaag in kaart te brengen. Momenteel is een werkgroep met het Agentschap Natuur en Bos aan de slag en bestelden we een studie bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen om in kaart te brengen welke maatregelen zich opdringen. Eind juni verwachten we de resultaten.”

Nieuw is dat de Vlaamse Waterweg over de lengte van het gebied een geul zal graven. “Die moet dienen om de afwatering te verbeteren.”

Dat het opnieuw zo'n ramp wordt als vorig jaar, wil de burgemeester niet beleven. “Wel moeten we weten wat de efficiënte maatregelen zijn en wat hun toepasbaarheid is. We spreken hier wel over een gebied van 200.000 vierkante meter.”

Ook met de Vlaamse Overheid wordt nauw samengewerkt: “Die is eigenaar van het gebied en dus ook verantwoordelijk.”

Voor Peter De Blander wordt het na het gesprek met de burgemeester afwachten. “We hopen dat er tegen juli concrete resultaten zijn.”

Het beste van Enkel voor abonnees