tennis

Gravelkoning zit weer op zijn troon: Rafael Nadal net op tijd klaar voor Roland Garros

Gravelkoning zit weer op zijn troon: Rafael Nadal net op tijd klaar voor Roland Garros

Nadal zegevierde zondag in Rome, zijn eerste ATP-trofee van het seizoen. Foto: Photo News

Het is moeilijk te geloven, maar Rafael Nadal heeft pas afgelopen weekend zijn eerste toernooizege van dit seizoen beet. Net op tijd, net voor ‘zijn’ Roland Garros. Op naar Roland Garros nummer twaalf?

Zijn negende eindzege in het prestigieuze graveltoernooi van Rome is er om verschillende redenen eentje voor de tennisgeschiedenis. Niemand is er ooit meer in geslaagd om van een regerende nummer één van de wereld te winnen. Rafael Nadal heeft nu twintig wedstrijden gewonnen tegen de nummer één – in dit geval Novak Djokovic. Hij gaat daarmee de Duitser Boris Becker (19 keer) en Djokovic (13) zelf vooraf.

Niemand is er ook vaker dan Nadal in geslaagd om een Masters 1.000 Series-tennistoernooi, toptoernooien met een ijzer­sterke bezetting, te winnen. Nadal heeft er nu 34 gewonnen, Djokovic 33.

Maar de belangrijkste statistiek voor Nadal is het cijfer 1. Rome is pas zijn eerste ATP-zege van het seizoen. Zelfs op zijn ondergrond, gravel, eindigde het verhaal op de voorbije drie toernooien in de halve finales. Net op tijd, een week voor Roland Garros, staat Nadal er weer. “Dit is een belangrijke zege voor mij”, zegt de 32-jarige Spanjaard. “Ik speelde een deftige wedstrijd tegen een speler die vaak wint op deze ondergrond.”

Et voilà, Nadal arriveert in Parijs weer als de Onklopbare, enkele dagen voor Roland Garros, alsof er niets gebeurd is. Terwijl tot een week geleden aan hem werd getwijfeld. Tot dan had hij immers nog geen ATP-trofee in de lucht kunnen steken – zijn zwakste seizoenbegin sinds 2004. Toen kwam hij pas piepen in het profcircuit en won hij in augustus zijn eerste toernooi, op het gravel van het Poolse Sopot. Vanaf komend weekend is de vraag: heft Nadal voor de twaalfde keer de Coupe des Mousquetaires omhoog als winnaar van Roland Garros of niet? Djokovic, zijn voornaamste belager, wentelt zich strategisch in een underdogrol: “Nadal is favoriet nummer één voor Roland Garros, en dan volgt de rest.”

Gezond blijven

Al is de vraag wat Djoko waard zou zijn geweest als hij niet ­vermoeid aan de finale was begonnen. De voorbije dagen stond hij meer dan vijf en een half uur op de courts om Juan Martin del Potro en Diego Schwartzman te kloppen, terwijl Nadal als een hazewind naar de finale raasde. Djokovic: “Ik wil geen excuses zoals vermoeidheid inroepen. Rafa was gewoon te sterk.”

Al weet hij ook dat alles staat of valt met de blessurelast van de Spanjaard, mee ver­oorzaakt door zijn energievretende spelstijl. Dat is ook geen geheim voor Nadal zelf. “Winnen is belangrijk. Gezond blijven is nóg belangrijker. Dan weet ik dat ik kansen heb op deze ondergrond. Ik ben zoveel keer kunnen ­terugkomen. Dat ik na al die jaren nog altijd Roland Garros kan winnen, doet mij iets.”

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.