CDH keldert alle hoop op een nieuwe Zweedse coalitie: “Nooit met N-VA”

CDH keldert alle hoop op een nieuwe Zweedse coalitie: “Nooit met N-VA”

Foto: Photo News

Wij besturen op geen enkele manier met N-VA. Dat zegt de voorzitter van CDH, Maxime Prévot in de Franstalige krant L’Echo. Voor een heruitgave van de Zweedse coalitie is dat slecht nieuws.

“En aucun cas le CDH ne veut être un parti d’appoint à une suédoise bis. En aucun cas le CDH ne veut contribuer à la mise en place d’un gouvernement avec la N-VA.”

De voorzitter van CDH spreekt klare taal in een interview met L’Echo. “Op geen enkele manier zal het CDH deel uitmaken van een tweede Zweedse coalitie. Op geen enkele manier zal CDH bijdragen aan het tot stand brengen van een regering met de N-VA.”

Voor wie droomt van een voorzetting van Zweeds, is dat geen goed nieuws. De Zweedse coalitie van N-VA, MR, Open VLD en CD&V heeft in de recentste peilingen immers geen meerderheid meer. Zelfs aangevuld met CDH zou het bijzonder nipt tot onmogelijk zijn.

Maar ook door dat laatste scenario trekt Prévot nu een dikke rode streep. “En aucun cas. In geen geval.” Ook voor Wouter Beke is dit belangrijk nieuws. De laatste maanden zijn CD&V en CDH dichter naar mekaar toegeschoven en Beke wil heel graag dat zijn CD&V niet alleen in een federale regering zit, maar de steun krijgt van de Franstalige zusterpartij.

Als het van CDH afhangt, zal dat dus zonder de N-VA zijn.

Bij N-VA wordt meteen gereageerd op het veto van Prévot. “Prévot geeft nu eindelijk de duidelijkheid die CD&V weigert te verschaffen. Op 26 mei is de keuze duidelijk: ofwel worden de Vlamingen de volgende vijf jaar geregeerd door een Franstalig rood-groen front aangevuld met de christendemocraten, ofwel maken de Vlamingen de N-VA sterk genoeg om dat te blokkeren”, luidt het in een reactie aan Belga.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees