Caster Semenya kiest voor 3.000 meter op Diamond League in Stanford

Caster Semenya kiest voor 3.000 meter op Diamond League in Stanford

Foto: AFP

Caster Semenya zal bij haar eerstvolgende optreden in de Diamond League, op 30 juni in Stanford in Californië, uitkomen op de 3.000 meter. Voor de Zuid-Afrikaanse hardloopster is dat haar eerste race na de invoering van nieuwe regels voor atletes die van nature een te hoge testosteronwaarde hebben, zoals Semenya.

Op last van de Internationale Atletiekfederatie IAAF dienen deze atletes vanaf 8 mei medicijnen te nemen om die waarden te onderdrukken. Semenya weigert dat. Ze verloor over deze heikele kwestie een beroepszaak bij het Internationaal Sporttribunaal (TAS).

Volgens de IAAF zijn deze atletes te veel in het voordeel en is de strijd bij voorbaat oneerlijk. Het gaat om de afstanden van 800 meter tot 1 Engelse mijl.

In haar laatste 800 meter onder de oude regelgeving liep Semenya op 3 mei in Doha nog een indrukwekkende race. Ze won tijdens de Diamond League-meeting in de Qatarese hoofdstad de afstand in een mondiale toptijd van 1:54.98. Zo snel was dit jaar nog niet gelopen.

Semenya is tweevoudig olympisch- en drievoudig wereldkampioene op de 800 meter. De 3.000 meter is geen olympisch nummer.

Corrigeer