Miljoenen dollars en een vals overlijden: oplichter die Greg Van Avermaet wilde ‘steunen’ viseerde nóg een wielerploeg

Miljoenen dollars en een vals overlijden: oplichter die Greg Van Avermaet wilde ‘steunen’ viseerde nóg een wielerploeg

Oplichter Serge G. beloofde onder meer miljoenen euro’s voor een nieuwe wielerploeg rond Greg Van Avermaet. Foto: rr

Knokke-Heist -

De zelfverklaarde wielermecenas Serge G. uit Knokke-Heist lichtte niet één, maar twee wielerploegen op. Zo zou hij ook het Israëlische Israël Cycling Academy benaderd hebben. Hij beloofde hen 22 miljoen dollar aan sponsoring en vervalste daarvoor zelfs een overlijdensakte.

Serge G., die in de cel zit voor oplichting in het wielermilieu, blijft een maand langer aangehouden. Ondertussen diende ook de Israëlische wielerploeg Israël Cycling Academy klacht tegen de man in. Hij beloofde hen namelijk om maar liefst 22 miljoen dollar in de ploeg te investeren. Als dank kreeg hij een koersfiets en uitrusting ter waarde van 12.000 euro. Maar later kwam hij geen enkele afspraak meer na.

Straatarm

Serge G. zit ondertussen een maand in de cel. De zelfverklaarde wielermecenas werd opgepakt na een klacht van Marc Biver, een Zwitserse Limburger en de voormalige manager van wielerploeg Astana. Hij zou in 2018 een nieuwe ploeg uit de grond stampen. Greg Van Avermaet moest de grote man van het nieuwe team worden. Serge G. benaderde Biver en was naar eigen zeggen bereid om verspreid over negen seizoenen 225 miljoen euro in de nieuwe ploeg te pompen.

Maar al snel bleek dat de man enkel praatjes verkocht. In de praktijk is hij zelfs zo arm als de straat. Omdat hij geen vast adres had, kon de politie hem moeilijk oppakken. Maar een maand geleden belandde hij toch in de cel. Marc Biver eist 300.000 euro van de oplichter.

En ondertussen kwamen ook twee nieuwe klachten binnen. Eén van een particulier en één van de Israëlische wielerploeg die ook door de fantast benaderd werd. Om hen te overtuigen, had hij zelfs notarisaktes en een overlijdensakte vervalst. Zo deed hij hen geloven dat hij een erfenis zou ontvangen van 22 miljoen dollar van een overleden nonkel. Die zou hij dan in de wielerploeg investeren.

“Hij beseft dat hij een probleem heeft en wil zich daarvoor laten behandelen”, zegt zijn advocaat Pieterjan Dens. “Hij heeft een open en eerlijke brief geschreven aan de voorzitter van de raadkamer en geeft toe dat het goed is dat hij momenteel vastzit. Ondertussen werd een drietal psychiaters aangesteld om de man verder te onderzoeken.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio