Brugse prof wint straffe wetenschapsprijs: “Meest prestigieuze erkenning in België”

Brugse prof wint straffe wetenschapsprijs: “Meest prestigieuze erkenning in België”

Bruggeling Bram De Rock won samen met twee collega’s de gerenommeerde Francqui-prijs. Foto: Frederic Sierakowski/Isopix

Brussel / Leuven / Brugge -

De Francqui-prijs - een van de bekendste bekroningen in de wetenschap - viel dit jaar (gedeeltelijk) in Brugse handen. Bram De Rock (42) haalde de prijs samen met twee collega's binnen.

Bram De Rock uit Assebroek is professor aan de ULB in Brussel en de KU Leuven. Hij werkt er al jaren aan de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen. Samen met zijn collega's Laurens Cherchye en Frederic Vermeulen won hij nu de Francqui-prijs. Dat is de bekendste bekroning in de wetenschap die in ons land bestaat. Die werd dit jaar binnen de humane weten-schappen uitgereikt.

“Voor het eerst werd de prijs aan meerdere personen toegekend”, zegt Bram. “En dat is mooi, want teamwork is voor onderzoekers ook zeer belangrijk.”

Keuzes voorspellen

De economen wonnen de prijs voor hun onderzoek naar het welzijn van individuen binnen een gezin. Ze ontwikkelden namelijk een methodologie die de keuzes van gezinsleden en de verdeling van geld en tijd binnen het gezin kunnen verklaren en voorspellen. Omdat die methodologie maatschappelijk zeer relevant is, oogstten ze heel wat lof.

Belang van jonge kinderen

Vooral voor overheidsbeslissingen lijkt hun sociaal-economisch onderzoek interessant te zijn. “We weten bijvoorbeeld dat het belangrijk is om in jonge kinderen te investeren”, zegt professor De Rock.

“En dan heb ik het zowel over geld als over tijd. Maar hoe kun je dat als overheid nu het beste doen? Tijdskrediet aan ouders, geld aan ouders, opleidingen aan ouders? Ons model laat toe om de verschillende manieren te vergelijken en de impact op het individuele welzijn van de gezinsleden te bekijken. Aan de hand daarvan kunnen dan beslissingen genomen worden.”

De prestigieuze prijs brengt niet alleen eer en roem met zich mee, maar er hangt ook een stevige geldsom aan vast: 250.000 euro. Een deel daarvan is voor de onderzoeksgroep, een ander deel mogen de wetenschappers zelf houden. Op 6 juni ontvangen ze hun prijs persoonlijk uit de handen van koning Filip.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio