Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Alleen Denen en Duitsers betalen meer voor elektriciteit

De elektriciteitsfactuur in België is de op twee na duurste in Europa. Enkel in Denemarken en Duitsland betaalt men meer voor elektriciteit. Voor gas behoren we dan weer tot de goedkoopste.

In de tweede helft van 2018 bedraagt de gemiddelde elektriciteitsprijs in de Europese Unie 21,1 euro per 100 kWh, zo berekende het Europese statistiekbureau Eurostat. Maar de verschillen tussen de lidstaten zijn wel erg groot. Zo ligt dat bedrag in België met 29,4 euro een pak hoger, terwijl Bulgarije met 10,1 euro per 100 kWh aan het andere uiterste staat. Al wil dat niet zeggen dat het Oost-Europese land ook effectief in de goedkoopste energie voorziet. Uit een vergelijking waarbij de prijs is uitgedrukt in de koopkrachtstandaard (KKS), die de verschillen in het algemene prijsniveau tussen landen uitschakelt, blijken Nederland, Finland en Luxemburg het voordeligst. België is in die berekening het op drie na duurste land, na Portugal, Duitsland en Spanje.

Voor gas zit ons land dan weer bij de goedkoopste. De gemiddelde prijs in de EU was in de tweede helft van vorig jaar 6,7 euro per 100 kWh, terwijl dat in België 6,3 euro was.

Is onze energiefactuur een tweede belastingbrief? Dat valt best mee. Eurostat rekende ook uit welk deel van de totale energieprijs naar taksen en heffingen gaat. Voor elektriciteit is dat in België 32 procent, terwijl het gemiddelde in de EU 37 procent is. Voor gas gaat het om 21 procent, tegen 27 procent in de EU. (evdg)

Het beste van Enkel voor abonnees