Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

  Jimmy Kets

Ex-N-VA-senator krijgt 35.000 euro wegens onrechtmatig ontslag

Opmerkelijke uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens: Kim Geybels (36), voormalig N-VA-senator, krijgt 35.000 euro wegens onrechtmatig ontslag. “Opgelucht dat ik dit kan afsluiten”, zegt Geybels.

In 2010 raakte de pas verkozen senator betrokken bij een drugsaffaire, samen met haar toenmalige vriend, Bas Luyten. Toen het nieuws bekendraakte, nam Geybels ontslag uit de Senaat, maar ze ontkende wel iets met de zaak te maken te hebben. Zelf zei ze slachtoffer te zijn van oplichters. Achteraf wilde ze haar ontslag terugdraaien en zei ze dat ze gedwongen werd door de N-VA-partijtop om haar zetel op te geven.

De Senaat volgde die redenering niet en Geybels werd toch uit de Senaat gezet. Uiteindelijk trok ze naar het Europees Hof van de Rechten van de Mens, dat haar nu gelijk geeft. Het Hof stelt dat er in de Senaat geen duidelijke regels gelden voor ontslag en dat er op die manier een willekeur dreigt te ontstaan.

Kim Geybels had zelf 381.000 euro gevraagd voor de financiële schade die ze had geleden, zoals inkomstenverlies en vertrekpremie, en nog eens 25.000 euro morele schadevergoeding. Ze zal het nu moeten stellen met 35.000 euro. “Voor mij was het vooral belangrijk om een uitspraak te hebben na acht jaar procederen, en dat die uitspraak positief zou zijn. Ik wil dit hoofdstuk echt afsluiten”, zegt ze. Geybels heeft de politiek ondertussen definitief achter zich gelaten en is fulltime arts in Lummen.  (nba)

Het beste van Enkel voor abonnees