Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Germana ‘Germaine’ D’Hondt werd gisteren in het woon-zorgcentrum Deken Darras gevierd door haar collega-bewoners, dichte familieleden en enkele leden van het stadsbestuur.tvw

Eeuwelinge aan het feest in Tielts woon-zorgcentrum Deken Darras

Germaine is 100 geworden met koken, Pale Ale drinken en boogschieten

Tielt

-

Wie ervan droomt om ooit 100 jaar te worden, zou wensen om dat eeuwfeest te mogen vieren in de toestand van Germana ‘Germaine’ D'Hondt. De hoogbejaarde, die gisteren aan het feest was, verlaat nog tweewekelijks het woon-zorgcentrum in Tielt voor volksspelen.

Doen wat je graag doet in het leven en af en toe een Pale Ale drinken, meer heeft Germaine nooit nodig gehad. Ze was een voortreffelijke kokkin die bij notarissen, advocaten en dokters de lekkerste maaltijden op tafel ging toveren. “Ze kookte ook in De Wildeman op de Markt en wij, de kinderen, vergezelden moeder om alles op te dienen. Of we hielpen haar in de keuken. Hele ladingen kroketten hebben we gerold”, zegt Noëlla lachend. Zij is de jongste dochter van vier. Hun enige broer Nick is er niet meer sinds 2010. Vader Achilles Mareels stierf in 2008.

Met de trein weer naar Gent

Germaine gaat er prat op dat ze als serveerster de gloriejaren van feestzaal El Parador heeft meegemaakt en ook (vroegere) klanten van de Mokka en de Botermarkt zullen haar zeker kennen. “Ooit won ik in Tielt een kookwedstrijd waarin we konijn dienden te bereiden. Ik versierde er een reisje naar de Tieltse zusterstad Bruneck mee”, vertelt Germaine trots.

Toch was de eeuwelinge, die in haar leven wel tien keer verhuisde, niet tuk om in de Europastad te komen wonen. Ze werd geboren in Hansbeke en vestigde zich met Achilles in Gent. Maar toen hij werk vond in Meulebeke, verhuisde het gezin naar Tielt, waar het altijd is blijven wonen. “Moeder had het in het begin heel lastig om hier te aarden. De eerste drie jaar nam ze nog heel frequent de trein naar Gent”, vertelt Noëlla.

Noëlla Jongste dochter “Als moeder meemag gaan eten,heeft ze aan eenkruk voldoende”

Germaine is nog heel rad van tong. Bij de start van haar eeuwfeest heet ze iedereen kort welkom en zet ze zelf het applaus in. Vaak met maar één hand aan haar rollator wandelt ze vlot door de gangen van woon-zorgcentrum Deken Darras. “Als ze mee mag gaan eten, heeft ze zelfs aan een kruk voldoende”, zegt Noëlla nog. “Ze is misschien wat hardhorig, maar als ik bel, hoef ik mijn naam niet te zeggen. Dan vraagt ze meteen hoe het bij ons thuis is in Zonnebeke.”

Koningin in boogschieten

Gevraagd naar haar vroegere hobby's verwijst Germaine met trots naar haar vroegere titel van koningin in het boogschieten. Ze wou niet te veel onderdoen voor haar man, die tot keizer werd gekroond. “Sportief is ons ma altijd gebleven, want tot op vandaag waagt ze zich tweewekelijks aan volksspelen in het Textielhuis, vooral boccia.”

‘Germaine’: reden om te klinken.tvw

Het beste van Enkel voor abonnees