Dit is een exclusief artikel voor jou.

Abonnee worden? Kies je leesformule

Corrigeer
camera closecorrect down facebook gplus Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Schepen Hina Bhatti (midden) is trots op de Bijzondere Oostendenaars Niels Dewulf, Christophe Hubrechsen, Jamie Van Kerschaver en Stephie Seghers. Hoewel ze allen een beperking hebben, hebben ze ook vele talenten.dji

Vier Bijzondere Oostendenaars zijn ambassadeurs van nieuw project

“Kennismaken met onze leefwereld”

Oostende

-

Vier Oostendenaars met elk een andere beperking zijn aangeduid als ambassadeurs van het nieuwe project Bijzonder Oostende. “Het is de bedoeling om iedereen te laten kennismaken met onze leefwereld en zo de drempels weg te werken.”

“Ik werk heel graag mee aan dit project. Op deze manier kan ik ook andere mensen die niet of slecht zien helpen in onze stad.” Aan het woord is Christophe Hubrechsen (43). Hij kreeg als baby in de couveuse te veel zuurstof toegediend, waardoor de zenuwen van zijn ogen aangetast werden. “Ik zie hierdoor enkel licht en donker”, vertelt Christophe.

Hij bleef nooit bij de pakken zitten en werkt al achttien jaar als verantwoordelijke van de telefooncentrale in het stadhuis. “De kans is groot dat je Christophe aan de lijn krijgt als je naar het stadhuis belt. Hij leidt alle binnenkomende oproepen in goede banen”, zegt schepen Hina Bhatti (Open VLD).

Altijd pen en papier op zak

Ze koos Christophe uit als ambassadeur voor het nieuwe project Bijzonder Oostende. Samen met drie andere bijzondere Oostendenaars. “Uit de vele gesprekken met het middenveld stelde ik vast dat er in onze samenleving nog te veel mensen aan de zijlijn staan. Met dit nieuwe concept hoop ik vanuit hun ervaringen samen te bouwen aan een inclusieve stad”, zegt Bhatti.

Hina Bhatti Schepen “Onze vier Bijzondere Oostendenaars zijn optimisten met dezelfde droom”

Niels Dewulf (30) volgt de voorstelling via een doventolk. Hij is doof geboren en wil als ambassadeur zijn ervaringen delen. “Met gebarentaal kan ik me duidelijk maken, maar niet iedereen begrijpt deze taal. Ik heb daarom altijd pen en papier op zak”, vertelt Niels, die in de Stedelijke Werkhuizen van de stad werkt.

“Mijn collega’s tonen veel geduld en respect. Ik probeer zo veel mogelijk onder de mensen te komen. Dat is belangrijk voor mij. Ik mag mezelf niet isoleren.”

Afrekenen met misverstanden

Met het project Bijzonder Oostende wil de stad afrekenen met de vele misverstanden en vooroordelen waarmee mensen met een beperking elke dag af te rekenen hebben. “Onze vier Bijzondere Oostendenaars zijn optimisten met dezelfde droom: werken aan een betere stad waarin iedereen volwaardig meetelt. Mensen met een beperking hebben ook veel talenten”, zegt schepen Bhatti.

Ambassadeur Stephie Seghers (27) is daar een mooi voorbeeld van. Ze heeft autisme, maar slaagde erin twee diploma’s te behalen aan de Vrije Universiteit Brussel. “Ik werk vandaag als marinebioloog in het Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek in Oostende”, zegt Stephie. Praten is voor haar een hele inspanning, maar haar schrijftalent en nauwkeurig werk zijn haar troeven.

Jamie Van Kerschaver is de vierde Bijzondere Oostendenaar. Hij heeft het syndroom van Down en werkt tijdens de week in Duinhelm of in soepbar Lizette. “Natuurlijk ben ik trots uitgekozen te zijn voor dit project”, zegt Jamie. “Mijn droom? Als deejay spelen op het Bootsea-festival.”

De vier ambassadeurs glunderen bij de voorstelling. “Zij worden het gezicht en de stem van een sensibiliseringscampagne en zullen aanspreekbaar zijn op evenementen. Samen laten ze de inwoners kennismaken met hun leefwereld om zo de drempels weg te werken”, besluit schepen Bhatti.

Drempels

Unia, het centrum voor gelijke kansen en tegen discriminatie, ziet de campagne wel zitten. “Dit project toont dat deze mensen gewoon kunnen meedraaien. Dat is belangrijk, want een beperking hebben, is in eerste instantie niet een persoonlijk medisch probleem. Het wordt pas een probleem door de drempels in de omgeving. Die drempels maken mensen als het ware beperkt. Dat is het basisidee achter inclusie en dat lijkt dit project uit te dragen”, reageert woordvoerder Bram Sebrechts.

Het beste van Enkel voor abonnees