FOTO. Amerikanen eren Raymond Opsomer op begraafplaats in Deinze

Een grote Amerikaanse televisiezender was vandaag voor een Memorial Day ceremonie op de begraafplaats van Deinze in de Leon Declercqstraat. Raymond (Roger) Opsomer migreerde in 1909 van zijn woonst op het Kongoplein naar de USA en vocht met het Amerikaanse leger mee tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hij sneuvelde in augustus 1918 in Vaux-sur-Somme en werd op vraag van zijn familie in Deinze begraven. Sinds kort komen de Amerikanen hem hier ook jaarlijks herdenken.

Op de begraafplaats in Deinze vond, ter gelegenheid van Memorial Day, een herdenkingsplechtigheid plaats voor de in Deinze op 17 december 1891 geboren Raymond (Roger) Opsomer. Memorial Day is de Amerikaanse feest- en gedenkdag, gehouden op de laatste maandag in mei, waarop de overleden Amerikaanse militairen herdacht worden. Voor Memorial Day kwamen leden van het American Overseas Memorial Association (AOMDA), net als de vorige jaren, Raymond ‘Roger’ Opsomer in Deinze herdenken.

Raymond was de zoon van François Opsomer en Marie-Louise Van Autreve. Hij werkte als bakkersgast vooraleer hij samen met zijn broer René Gustaaf op 15 oktober 1909 naar Wayne County in de buurt van Detroit, Michigan, USA  verhuisde. Zijn oudere broer Marcel Alexander vervoegde hem daar in 1910.Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak vond Raymond het zijn plicht zich aan te sluiten bij het Amerikaanse leger en zo kwam hij terug naar Europa. Zijn 113th Infantry Regiment of the 33rd Division arriveerde in Frankrijk midden mei 1918 en ging er samenwerken met het 19th Corps van het Britse Vierde Leger bij Amiens aan de Somme. Op 8 augustus 1918 begon de Slag bij Amiens, de beginfase van het geallieerde eindoffensief. Raymond zou het einde van de oorlog niet meemaken, want hij sneuvelde op 12 augustus 1918 in Vaux-sur-Somme, 27 jaar oud. Op vraag van zijn familie werd zijn stoffelijk overschot na de oorlog in Deinze begraven.

Na de plechtigheid werd door het stadsbestuur aan de aanwezigen een receptie aangeboden in dienstencentrum Leiespiegel.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio