Legionellacrisis: patiënt nummer 26 opgenomen op intensieve zorg

Legionellacrisis: patiënt nummer 26 opgenomen op intensieve zorg

Foto: BELGA

Gent / Evergem -

Er is opnieuw een patiënt met legionellabesmetting opgenomen in het ziekenhuis. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. Het totale aantal bevestigde patiënten in de regio van Evergem staat daarmee op 26.

LEES OOK. Na twee doden door legionella: deze onderzoekers kloppen overuren om bron van besmetting te vinden (+)

Het gaat om een man die op intensieve zorg ligt. “Hij ontwikkelde zijn eerste ziekteklachten op 19 mei. We hebben hem nog niet uitgebreid kunnen bevragen en zijn link met de Gentse kanaalzone is nog onduidelijk. We rekenen hem wel al als de 26ste patiënt in deze uitbraak”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vorige week overleden twee mensen in het ziekenhuis na de legionellabesmetting. De eerste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. De incubatietijd van legionella is maximaal negentien dagen, maar meestal tussen twee en tien dagen. Dat de laatste patiënt op 19 mei ziek werd, betekent dat het aantal dagen dat de bron actief was, almaar toeneemt.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid gaf maandag meer uitleg over de labresultaten van de stalen die genomen zijn in de koeltorens van zeventien bedrijven in de Gentse kanaalzone. In vijf bedrijven is ‘legionella pneumophila’ gevonden, de soort waarvan de slachtoffers rond Evergem ziek geworden zijn. Bij twee bedrijven ging het om hoge concentraties.

LEES OOK. Tim lag 12 dagen in coma na legionellabesmetting: “Het is kantje boord geweest, maar nu kan ik eindelijk mijn zoontje weer oppakken” (+)

De stalen van de vijf bedrijven worden nu genetisch onderzocht door een gespecialiseerd lab. “Pas als het labo kan aantonen dat deze bacteriën volledig genetisch overeenkomen met die bij de patiënten, is er zekerheid over de bron van de besmetting”, zegt het agentschap. Die resultaten worden rond 3 juni verwacht, maar intussen hebben de bedrijven ontsmettingen uitgevoerd.

Er werden in totaal al 26 mensen besmet, twee van hen zijn overleden.

 

bekijk ook

 

Wat is legionella?

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees