Thomas De Gendt in Giro meteen op de afspraak in goede vlucht: “Maar ik wist snel dat het te moeilijk was”

Thomas De Gendt in Giro meteen op de afspraak in goede vlucht: “Maar ik wist snel dat het te moeilijk was”

Foto: BELGA

Na de vlakke aanloop in deze Giro was Thomas De Gendt meteen present in de vlucht van de dag tijdens de twaalfde rit waarin voor het eerst moest geklommen worden. Maar in een sterke kopgroep wist hij al snel hoe laat het was. “Ik ben tevreden dat ik erbij was en dat ik kon strijden voor de zege, maar de top 10 was het hoogst haalbare. Ik ben echter niet met de bergtrui bezig want ik heb bergop niet de benen van in de Vuelta.”

LEES OOK. Eerste halve bergrit in Giro zorgt meteen voor spektakel: nieuwe leider, Italiaanse ritzege en favorieten bestoken elkaar

Samen met de Ier Eddie Dunbar zette Thomas De Gendt de juiste vlucht op poten. “Ik wilde eigenlijk niet demarreren op het vlakke. Maar ik zat achter de rode auto en toen heb ik eens vol gesprint tot aan een rond punt, dat ik met de nodige risico’s nam. Daarna was het wind op de kant en alleen Dunbar zat nog inmijn wiel. We zeiden meteen tegen elkaar vol door te gaan en dat er dan wel volk zou bijkomen, maar dat duurde toch nog lang. We moesten 15 minuten volle bak rijden en dan pas kwam de groep tot stand. Na zo’n 15 minuten-testje weet je dat het een lastige dag wordt.”

De uitgebreide kopgroep kreeg al snel 15 minuten voorsprong. “Het was een mooie groep”, aldus De Gendt. “Maar als je kijkt naar de namen zie je dat er betere klimmers dan ik mee waren en ik wist meteen dat het heel moeilijk zou worden om een topresultaat neer te zetten.”

Op de eerste beklimming van eerste categorie in deze Giro trok De Gendt zelfs heel even in de aanval. “Tegen beter weten in zette ik zelf aan voor een schijnaanval maar ze gingen er direct over. Na twee kilometer klimmen wist ik dat het zeker niet voor mij was. Maar ik was toch mee. Ik wist dat ik vandaag slechts een waterkansje had, maar die moet je grijpen.”

De Gendt finishte uiteindelijk als achtste, op 2:36 van winnaar Cesare Benedetti. “Het was een kwestie van goede benen hebben of niet. Maar op een klim van 10% gemiddeld was het met mijn 79 kiligoram tegen 65 kilogram-mannetjes net iets te moeilijk. Maar ik ben tevreden dat ik erbij was en dat ik kon strijden voor de zege. Het verschil was uiteindelijk nog niet zo groot, de top 10 was het hoogst haalbare.”

Geloofde hij in de bergtrui? “De bergtrui? Nee, daar ben ik niet mee bezig. Ik heb bergop niet de benen van in de Vuelta (toen hij de bergtrui won, red.). Op het vlakke wel, bergop niet. Nee, een ritzege is hier veel belangrijker.”

Bakelants: “Wie wint er eigenlijk? Benedetti? Echt!?”

Jan Bakelants was ook mee in de vlucht van de dag maar ook hij moest bergop meteen lossen toen De Gendt versnelde. “Ik voelde meteen dat het beste eraf was. Ik heb weinig excuses: ik kon niet mee. De warmte speelde misschien wel mee, want ik zie toch redelijk wit (door het zout, red.) en had niet mijn beste waarden. Ik had een erg hoge hartslag na twee weken koers - 188 - en dat zegt dat het beste eraf was. Toen De Gendt versnelde dacht ik ‘die moet zich heel goed voelen’ maar hij rijdt er zijn én mijn benen af. Zo moesten we veel te vroeg lossen en dat hebben we niet kunnen rechtzetten.”

“Met deze kopgroep zat er nochtans iets in voor mij. Wie wint er eigenlijk? Benedetti? Echt!? Dan weet je dat het voor mij een gemiste kans was, meer kan je niet zeggen...”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.