“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Foto: Klaas Vandromme

Gent -

Niets zo belangrijk voor een stad of gemeente om mannen of vrouwen in Brussel te hebben, in het Vlaams Parlement en in de Kamer. Ze kunnen lokale dossiers op een hoger niveau behartigen. Ze kunnen ijveren voor meer trams, betere stations, meer geld voor scholen of cultuurhuizen. Want de komende verkiezingen gaan niet alleen over nationale thema’s. Wij vroegen voor elke lijst aan de hoogstgeplaatste kandidaat uit onze regio wat hij of zij kan betekenen voor Gent. En waarom u zondag het best voor hem of haar stemt.

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Egbert Lachaert (Open VLD) : “Ik heb het kraken kunnen stoppen”

De Merelbeekse eerste schepen ­Egbert Lachaert (41) is samen met ­Stefaan Van Hecke, ook uit Merelbeke, door de politieke redactie van onze krant uitgeroepen tot beste Kamerlid van het land. “In Merelbeke spelen we geen politieke spelletjes maar praten we over de inhoud. En dat nemen we mee naar Brussel”, zegt Lachaert. “Die bekroning kan helpen voor mijn kiesuitslag.”

Net als in 2014 staat Lachaert, zoon van wijlen Kamerlid Patrick Lachaert, op de derde plaats. Toen haalde de advocaat zo’n 16.000 voorkeurstemmen. “Ondertussen ben ik bekender geworden, dus ik hoop dat aantal nog te laten toenemen.”

In de Kamer staat Lachaert bekend als een specialist inzake werk.

Maar ook de problemen uit het Gentse laten hem niet los. “Tegenwoordig woon ik in het centrum van Merelbeke, maar ik ben opgegroeid in Flora, op honderd meter van Gent, en ben ik in Gent naar school geweest en heb ik er echten gestudeerd. Dus de Gentse dossiers liggen mij na aan het hart. Zo is het dankzij mij dat de kraakwet er is gekomen, die de kraakplaag in Gent heeft kunnen stoppen. Ook de problemen van Gent Sint-Pieters ondervind ik dagelijks aan den lijve.”

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Stefaan Van Hecke (Groen): “Opkomen voor snellere renovatie Sint-Pieters”

Lijsttrekker Stefaan Van Hecke (46) van Groen is aan zijn veertiende verkiezingscampagne bezig. Hij is dus een ervaren rot in de politiek.

Groen heeft nu twee zetels in Oost-Vlaanderen, Van Hecke hoopt op drie en wil tegelijk de 12.999 voorkeurstemmen die hij in 214 als lijsttrekker haalde, nog wat te verbeteren.

Stefaan Van Hecke is de justitiespecialist van Groen en staat bekend als een dossiervreter. Net als zijn dorpsgenoot Egbert Lachaert is hij door onze politieke redactie uitgeroepen tot beste Kamerlid van de voorbije vijf jaar. “We hebben de Merelbeekse stijl meegenomen naar Brussel. Dat we met twee concurrenten in dezelfde gemeente zitten, stimuleert ook.”

Van Hecke is vooral bezig met de grote nationale dossiers. “Een goed werkende justitie is de grondslag van de rechtsstaat. Dat is ook van belang voor pakweg een handelaar van wie de facturen maar niet worden betaald.”

Daarnaast bijt Van Hecke zich ook vast in het openbaar vervoer, vooral dan het dossier van Gent Sint-Pieters. “In 1913 is dat station in 2-3 jaar gebouwd en nu duurt het meer dan 20 jaar om het te renoveren. Onbegrijpelijk dat het grootste station van Vlaanderen zo wordt behandeld.

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Joris Vandenbroucke (SP.A): “Gentse havenarbeiders verdedigen in Brussel”

Joris Vandenbroucke (42) volgt Karin Temmerman op als lijsttrekker voor SP.A. De voorbije vijf jaar was hij fractievoorzitter in het Vlaams Parlement. Nu is hij voor het eerst lijsttrekker. “Het is spannend voor mij om nieuwe thema’s als pensioenen en belastingen in te studeren”, zegt hij. “Als lijsttrekker doe ik voor de campagne in heel de provincie nu ook debatten, markten en huis-aan-huis­bezoeken. Boeiend.”

Vandenbroucke staat echt te popelen om naar de Kamer te trekken, zegt hij. Als Limburger kwam hij door de liefde in Gent terecht. Hij is gemeenteraadslid en de Gentse problemen gaan hem zeker in het parlement ook niet loslaten.

Als inwoner van Sint-Amandsberg bestrijdt hij al langer het verval van het station Gent-Dampoort. Maar hij wil in Brussel ook de Gentse havenarbeiders verdedigen. “De wet-Major wordt almaar verder uitgehold. Het is belangrijk dat tegen te houden.”

Maar ook de Gentse politie heeft zware noden. “Onze politie zegt me dat ze veel meer middelen nodig heeft, onder meer om de toenemende cybercriminaliteit te bestrijden.

Vandenbroucke is getrouwd en heeft een zoon van zeven en een dochter van vijf.

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Anneleen Van Bossuyt (N-VA): “Lage taksen om jobs te redden bij Arcelor”

Anneleen Van Bossuyt (39) gaat voor het eerst als lijsttrekker voor de Kamer de verkiezingen in. Zij treedt in de voetsporen van Siegfried Bracke, die in 2014 bijna 65.000 voorkeurstemmen haalde. “Of ik beter kan doen? Ik ben daar eigenlijk niet zo mee bezig. Het belangrijkste is de score van de partij.”

Van Bossuyt kwam op het politieke voorplan in Gent toen ze na een ruzie in de partij plots lijsttrekker werd voor de gemeenteraadsverkiezingen. Nu mag ze ook de Kamerlijst trekken. Als volksvertegenwoordiger wil ze zich onder meer toeleggen op de combinatie van leefmilieu en innovatie, zoals ze ook in Europa al deed.

“Ik wil de energiefactuur van de Gentenaars verlagen door kerncentrales open te houden”, zegt ze. Ook de fiscaliteit van bedrijven interesseert haar. “We moeten jobs redden bij ArcelorMittal door ervoor te zorgen dat de milieubelastingen voor dat bedrijf, waar duizenden mensen werken, naar beneden gaan.”

Ze blijft ook voor Gent ijveren. “Vanuit Europa heb ik kunnen meehelpen om onderzoeksgeld naar de Gentse universiteit te krijgen. Vanzelfsprekend zal ik ook vanuit de Kamer die Gentse reflex houden.”

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Eda Öztürk (CD&V): “Elke Gentenaar telt evenveel mee”

De verrassing van de lijstvorming is wellicht Eda Özturk. De Gentse jongerenvoorzitter van CD&V is 25 en studente Rechten. In 2014 haalde CD&V in Oost-Vlaanderen vier zetels op de Kamerlijst. Met één erbij kan de ambi­tieuze Özturk verkozen zijn.

Özturk is gehuwd. Als juriste in spe wil zij opkomen voor de veiligheid maar ook voor de problemen van de Gentse armen.

Eda Özturk kreeg de vijfde plaats bij CD&V aangeboden nadat Veli Yuksel naar Open VLD was overgestapt. “Ik sta daar als jongerenvoorzitter en voor elke Vlaming, niet enkel als kandidaat van de Turken of de migranten. Ik bedrijf politiek voor alle Oost-Vlamingen”, zegt Özturk.

“Ik ben geboren en getogen in Gent, en daar fier ben ik op. Ik ben er even fier op dat ik van Turkse afkomst ben. Ik wil aantonen dat diversiteit een meerwaarde is en dat iedereen evenveel meetelt.”

Zoals nogal wat Gentse CD&V’ers heeft ook Eda Özturk schoolgelopen in Sint-Bavo. “Ik had een enorme bewondering voor wijlen directeur Gerda Zenner-De Gryse en voor de manier waarop zij haar politieke engagement nakwam. Dat heeft mij tot de politiek bewogen.”

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Gabi De Boever (Vlaams Belang): “Strijd voor de Gentse senioren”

Pas op de vijfde plaats bij Vlaams Belang staat de eerste Gentenaar: gemeenteraadslid Gabi De Boever (64) uit Drongen. “Ik ben ook de tweede vrouw. Ik vind dat een hele eer. Het is wellicht een beloning voor mijn trouwe diensten aan de partij. Want wat er ook gebeurt, ik ben er altijd bij.”

Vlaams Belang had in 2014 twee zetels in Oost-Vlaanderen, dus het zou al een superzwarte zondag moeten zijn, mocht De Boever verkozen raken. “Het zou inderdaad een mirakel zijn, maar theoretisch is het mogelijk”, zegt ze zelf.

Ze heeft heel haar leven gewerkt als zelfstandige en heeft nu een pensioen van 851 euro per maand. “Mocht ik in de Kamer geraken, dan zou ik zeker vechten voor een degelijk pensioen en globaal zou ik ook de Gentse senioren willen helpen.”

Gabi De Boever is voorts bezorgd om de huisvestingsproblemen in Gent. “De sociale woningen moeten worden voorbehouden aan de eigen mensen”, vindt ze. Ook de stroom- en gasfacturen klaagt ze aan. “Die zijn onbetaalbaar door de vele BTW en accijnzen daarop.”

“Dringende renovatie Sint-Pieters en bescherming havenarbeid”: hiermee trekken Gentse kandidaten naar de Kamer

Sonja Welvaert (PVDA): “Meer personeel nodig in stations”

“Er moet weer meer dienstverlening zijn in stations als Gent-Dampoort, maar ook in Sint-Pieters. ik pleit voor bemande, veilige en toegankelijke stations”, zegt Sonja Welvaert (62), die op de tweede plaats staat van de PVDA-Kamerlijst .

PVDA hoopt met de Zelzaatse lijsttrekker Steven De Vuyst over de kiesdrempel te geraken. “Ik maak mij weinig illusies dat ik erbij zal zijn, maar je weet nooit”, zegt Welvaert. “Ik werk vooral voor het team.”

Sonja Welvaert is een klein jaar met pensioen als syndicaal afgevaardigde voor het ACOD bij de belastingdiensten in Gent en raakte verkozen als gemeenteraadslid in Gent. “Dat kwam echt op het ideale moment voor mij. Ik doe dit met hart en ziel en als het over begrotingen en belastingen gaat, zullen ze nog van mij horen”, zegt de fiere moeder van een zoon van 39 uit Mariakerke.

Ook in de Kamer zou ze haar belastingervaring kunnen gebruiken, vindt ze. “Ik heb heel mijn loopbaan gezien hoe multinationals almaar minder belastingen betalen. Tegenwoordig moeten ze daar niet eens meer voor frauderen.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio