Is het een kalf? Is het een koe? Nee, dat is het niet. Het is Miranda de minizeboe die je in de weide ziet

Is het een kalf? Is het een koe? Nee, dat is het niet. Het is Miranda de minizeboe die je in de weide ziet

De kleinste minizeboe van ons land: Miranda. Foto: djr

Wervik -

Het twee weken oude kalfje Miranda meet veertig centimeter en weegt amper 6,1 kilogram. Het is dan ook geen gewoon rund. Miranda is een minizeboe, het kleinste runderras ter wereld, en woont in Wervik.

6,1 kilogram en veertig centimeter groot. Het zou een extreem zware boorling kunnen zijn, maar Miranda is dat niet. Integendeel. Miranda is zelfs de kleinste in haar soort. Het gaat dan ook niet om een mensenbaby, maar om een kalfje van de minizeboe. Dat is de kleinste rundersoort ter wereld.

Miranda is op haar beurt het kleinste kalfje van ons land. En het werd geboren in Wervik op de Zeeboehoeve van Pieter Vercruysse. Al dertien jaar kweekt hij als hobby het runderras, maar zo klein kwam hij ze nog niet tegen. “Toen de geboorte nog maar net gestart was, zat de kop al uit. Het kalfje is er daarna gewoon ‘uitgefloept'”, vertelt Pieter, die in het dagelijkse leven hoofddierenverzorger is in Bellewaerde.

Dat Miranda, de naam werd met een beetje sturing gekozen door zijn dochters Ole en Riet, het kleinste kalfje ooit zou worden, kon Pieter niet voorzien. “Het is niet zo dat we dat hier manipuleren. Alles gebeurt natuurlijk. Het is niet zo dat we echt op zoek gingen naar de kleinste stier om te dekken.”

Ook in de weide staan

Op de Zeboehoeve leven met de nieuwkomer zeven minizeboes. Dat Pieter weet dat het om het kleinste exemplaar van ons land gaat, is door zijn expertise en het feit dat hij ook werkt met een stamboek. Dat samen met andere fokkers uit België en Nederland.

De minizeboe is oorspronkelijk afkomstig uit Ethiopië, maar het gedijt perfect in ons klimaat. “Het is hier warm genoeg en ze kunnen tegen de kou - in de Ethiopische hooglanden is het ook snel fris.”

Door het nieuws van het kalfje krijgt Pieter meer dan ooit de vraag om minizeboes te verkopen, maar dat raadt hij af. “Het is geen huisdier dat vertroeteld moet worden. Het is niet omdat het klein is - en ze worden ook zo'n tachtig centimeter groot - dat er geen werk aan is. Ze moeten ook in een weide staan.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees